Suomen Rautatiemuseo
Hyvinkäänkatu 9
05800 Hyvinkää

Kokoelma- ja tietopalvelu

SUOMEN RAUTATIEMUSEON KOKOELMA- JA TIETOPALVELU TOIMII RAJOITETUSTI KOKOELMAHALLINTAJÄRJESTELMIEN VAIHDON TAKIA.

Rautatiemuseolla tehdään kokoelmahallintajärjestelmän sekä kirjastojärjestelmän vaihtoon liittyviä töitä. Työt vaikuttavat kokoelmapalveluihin, kuten lahjoitusten vastaanottoon ja tietokantojen käyttöön. Lainaustoiminta, arkisto, kirjasto ja kuvapalvelut sekä tietopalvelu toimivat rajoitetusti ja vastausajat voivat  olla pitkiä. Esine-, kuva- ja kirjastokokoelmia voi selata Finna-palvelussa osoitteessa https://rautatiemuseo.finna.fi/

Rautatiemuseon uuden kokoelmahallintajärjestelmän toimittaa Disec Oy. Järjestelmän vaihtoon liittyvää työtä tehdään parhaillaan. Rautatiemuseon kirjaston tietokanta on siirretty Axiell Oy:n toimittamaan Aurora-järjestelmään ja se on julkaistu Finna-palvelussa.
 

Rautatiemuseon kokoelmiin - valokuviin, karttoihin, esineisiin - voi tutustua verkossa Finna-palvelussa https://rautatiemuseo.finna.fi joka on museoiden, arkistojen ja kirjastojen yhteinen tiedonhakupalvelu.

Jos haluat lahjoittaa museon kokoelmiin aineistoa, tutustu lahjoitukset kokoelmiin -sivuun.

Kirjasto, arkisto, kuva-arkisto ja esinekokoelmat palvelevat normaalisti talvikaudella syyskuusta toukokuuhun, tutkijapäivä on varattava etukäteen toimistoajoille.
 

Museon tietopalvelu

Museon tietopalvelusta voit saada vastauksia rautatiehistoriaan sekä museon kokoelmiin ja tallennusvastuuseen liittyviin kysymyksiin. Tietopalvelutiimiin voi ottaa yhteyttä alla esitettyjen vastuujakojen mukaan tai tiimin vetäjän kautta. Myös yleisissä kysymyksissä voi olla yhteydessä tiimin vetäjään Marina Bergströmiin marina.bergstrom( at )rautatiemuseo.fi tai tietopalveluasiantuntija Antti Kalliolaan antti.kalliola( at )rautatiemuseo.fi. 

Voit jättää kysymyksiä myös sähköpostilla info( at )rautatiemuseo.fi. Jos kysymys on paljon aikaa vievästä toimeksiannosta, museo perii työstä palveluhinnaston mukaisen korvauksen.
 

Kuva-arkiston tietopalvelu

Suomen Rautatiemuseon valokuva-arkistossa on n. 150 000 kuvaa, joista on digitoitu n. 15 %. Valokuva-arkisto palvelee tutkijoita, opinnäytetyön tekijöitä, julkaisujen toimittajia ja muita asiakkaita, jotka haluavat liittää julkaisuunsa valokuvia.

Valokuvat toimitetaan asiakkaalle digitaalisessa muodossa. Kuvatilauksen  toimitusaika on 2–4 viikkoa työmäärästä riippuen. Kuvien käytöstä peritään palveluhinnaston mukaiset digitointi- ja/tai käyttökorvaukset.

Kuva-arkiston tutkijapäivä on keskiviikkoisin klo 9.30-15.30 ja käyttö edellyttää etukäteisvarausta sekä halutun aihepiirin aineiston tilaamista vähintään kahta viikkoa aikaisemmin.

Suomen Rautatiemuseon arkistovalokuvia voi selata Finna-palvelussa https://rautatiemuseo.finna.fi

Kuva-arkistoon liittyvissä tilaus- ja tietopalvelukysymyksissä palvelee kuva-arkistoamanuenssi Anne Tuomi
anne.tuomi( at )rautatiemuseo.fi.

 

Kirjaston ja arkiston tietopalvelu

Suomen Rautatiemuseon tietopalvelu vastaa asiakkaiden monenlaisiin kysymyksiin, ja tarjoaa myös asiakkaille mahdollisuuden tehdä omaehtoista tutkimusta, arkiston ja kirjaston yhteydessä on tutkijatilat asiakkaiden käyttöön. Piirustusarkisto käsittää Kansallisarkiston ja museon kokoelmien omia kalustopiirustuksia.

Kirjaston ja arkiston käyttö edellyttää ajanvarausta sekä halutun aihepiirin aineiston tilaamista etukäteen. Suomen Rautatiemuseon kirjaston tietokantaa voi selata Finna-palvelussa https://rautatiemuseo.finna.fi. Rautaiehistoriallisen arkiston luettelo on digitoitu: https://rautatiemuseo.fi/fi/arkistoluettelo.

Arkistoon ja kirjastoon liittyvissä tilaus- ja tietopalvelukysymyksissä palvelee tietopalveluasiantuntija Antti Kalliola
antti.kalliola( at )rautatiemuseo.fi.

Kalustopiirustusarkistoon liittyvissä tilaus- ja tietopalvelukysymyksissä palvelee kaustoamanuenssi Iiro Niemi
iiro.niemi( at )rautatiemuseo.fi.

 

Esinekokoelman tietopalvelu

Esinekokoelmiin voi tutustua Finna-palvelussa https://rautatiemuseo.finna.fi/

Kokoelmiin kuuluvia esineitä lainataan vain museoille ja museoammatillisesti hoidettuihin näyttelyihin.

Tutkijat voivat tutustua esinekokoelmiin museon henkilökunnan avustuksella etukäteisvarauksella.

Esinekokoelmiin liittyvissä tietopalvelukysymyksissä palvelee amanuenssi Iisi Lantunen
iisi.lantunen( at )rautatiemuseo.fi.

 

Vanhoja pahvisia matkalippuja