Suomen Rautatiemuseo
Hyvinkäänkatu 9
05800 Hyvinkää

Koulut

Opas esittelee Suomen vanhinta säilynyttä höyryveturia koululaisille opastuskierroksella Suomen Rautatiemuseon näyttelyhallissa.

Kuva: Teemu Heikkilä

Suomen Rautatiemuseossa on tarjolla toiminnallisia opastuskierroksia koululuokille. Oppiminen aitojen esineiden keskellä erilaisessa oppimisympäristössä tuo vaihtelua koulupäivään ja on antoisaa. Toiveemme on, että vierailunne sisältö suunniteltaisiin yhteistyössä museon henkilökunnan kanssa, jotta kierroksesta tulisi onnistunut.

Koululaisopastus museon perusnäyttelyyn on kestoltaan noin 45 minuuttia ja sen hinta on 30 euroa/opas. Hyvinkääläisille kouluryhmille sisäänpääsy museoon on maksuton. Muualta tuleville koululaisryhmille hinta on 3 €/lapsi (7-17-vuotiaat).

Kuvabingo

Löydätkö museon näyttelystä keisarillisen salonkivaunun, entä Suomen vanhimman säilyneen höyryveturin? Kuvabingossa etsitään museon jännittäviä kohteita kuvavihjeiden avulla. Tämä omatoiminen suunnistuskierros soveltuu kaikenikäisille eikä vaadi luku- ja kirjoitustaitoa. Museon opas ottaa ryhmän vastaan ja kertoo lyhyesti Rautatiemuseosta ja antaa ohjeet sekä kuvabingot ja kynät mukaan kierrokselle. Aikaa kuvabingon kanssa kiertelyyn kannattaa varata noin tunti.

Hinta: 20 €/ryhmä (sis. sisäänpääsymaksut, kuvabingot ja oppaan lyhyen alkuesittelyn)

Bongaa vaunut ja veturit! (1-6 lk.)

Bongaa vaunut ja veturit! on omatoiminen suunnistuskierros Suomen Rautatiemuseossa. Suunnistusvihon kanssa voit bongata Rautatiemuseosta monenlaisia vetureita ja vaunuja ja samalla oppia niiden hauskoja lempinimiä. Suunnistusvihkoon tyhjien ruutujen kohtaan täytetään veturin tai vaunun nimi kirjain kirjaimelta.

Bongaa vaunut ja veturit! -suunnistuskierros soveltuu alakouluikäisille, 1.-6.-luokkalaisille. Lukemisen ja kirjoittamisen taitoja vasta harjoittelevat voivat lähteä bongauskierrokselle isomman koululaisen tai aikuisen kanssa. Ennen bongauskierroksen aloittamista museon opas ottaa ryhmän vastaan ja kertoo perusasioita museosta. Opas jakaa myös ohjeet sekä bongausvihot, alustat ja kynät lapsille.

Hinta: 30 €/ryhmä, max 25 lasta (sis. sisäänpääsymaksut, vihot ja oppaan alkuesittelyn)

Rautatiesuunnistus (1-3 lk.)

Rautatiesuunnistus on 5–10-vuotiaille suunnattu toiminnallinen museokierros. Suunnistusseikkailun aikana tutustutaan Suomen Rautatiemuseoon ja etsitään kuvakorttien kanssa museon uumenista erilaisia esineitä.

Museon opas on mukana koko kierroksen ajan. Aikaa suunnistukseen kannattaa varata noin tunti.

Hinta: 35 €/ryhmä, max 25 lasta (sis. sisäänpääsymaksut ja oppaan palvelut)
Tilauksesta yksityisille ryhmille: 90 €/ryhmä (sis. lasten sisäänpääsymaksut ja oppaan palvelut)

Aikamatkalle Perinnejuna Valtteriin (1-9 lk.)

Opastukset ja tehtäväpaketit alakouluille ja yläkouluille

Perinnejuna Valtteri koostuu neljästä entisöidystä puuvaunusta. Junaan kuuluu entinen Ahlström-yhtiön pääjohtajan salonkivaunu, matkustajavaunu, kahvilavaunu sekä yhdistetty matkustaja- ja konduktöörivaunu. Juna on saanut nimensä salonkivaunun entisen käyttäjän, Walter Ahlströmin mukaan.

Valtteri-junan sisälle pääsee tutustumaan vain opastetuilla kierroksilla. Puolen tunnin opastuksen jälkeen otetaan esille tehtävät ja ryhdytään tutkimaan tarkemmin Perinnejuna Valtteria. Museolta saa lainaksi alustoja ja kyniä. Varausta tehdessä sovitaan, hoitaako museo vai opettaja tehtävien tulostamisen.

1.-2.-luokkien Perinnejuna Valtteri -tehtäväpaketti. Tehtävien vastaukset

3.-4.-luokkien Perinnejuna Valtteri -tehtäväpaketti. Tehtävien vastaukset

5.-6.-luokkien Perinnejuna Valtteri -tehtäväpaketti. Tehtävien vastaukset

7.-9.-luokkien Perinnejuna Valtteri -tehtäväpaketti. Tehtävien vastaukset

Hinta: 35 €/ryhmä, max 25 lasta (sis. sisäänpääsymaksut, opastuksen ja tehtävät Perinnejuna Valtteriin)

25 €/ryhmä, max 25 lasta (sis. sisäänpääsymaksut ja opastuksen, opettajalla on tehtävät mukanaan)

Kangaskassi-työpaja (1-9 lk. ja toinen aste) 

Kangaskassi-työpaja aloitetaan lyhyellä museon esittelyllä, jonka jälkeen siirrytään suunnittelemaan oman kangaskassin koristelua. Mielikuvituksen lisäksi materiaaleina käytämme kangasvärejä, -tusseja sekä käsintehtyjä puuleimasimia, joissa esiintyvät muun muassa museon suosikit Leena- ja Prinsessa-höyryveturit.  Lopuksi kassit silitetään.

Museon opas toimii työpajan ohjaajana. Tämän lisäksi työpajan toteutukseen tarvitaan ainakin yksi aikuinen osallistuvasta ryhmästä. Kaikki tarvittavat materiaalit ovat saatavilla museolta. Yhteen kangaskassityöpajaan mahtuu max 12 lasta.

Työpajan kesto: noin 1 tunti
Hinta: 40 €/ryhmä, max 12 lasta (sis. sisäänpääsymaksut, opastuksen ja materiaalit)

Varaukset ja lisätiedot

Sanna Nikander, sanna.nikander ( at )rautatiemuseo.fi, p. 040 860 0904
Jenni Sourama, jenni.sourama( at )rautatiemuseo.fi, p. 040 581 4001
Raisa Tavi, raisa.tavi( at )rautatiemuseo.fi, p. 040 860 4260

Tiedoksi ryhmän aikuisille

Ennen museokäyntiä
Ota aina etukäteen yhteyttä museon henkilökuntaan, joka ottaa vastaan opastusten ja lastenkierrosten varaukset. Tässä vaiheessa on hyvä kertoa ryhmän toiveista ja tarpeista, jotta voimme suunnitella kierroksen yhdessä.

Kouluryhmä voi tutustua museon näyttelyihin myös omatoimisesti opettajan johdolla ilman opastusta. Ryhmän käynnistä kannattaa kuitenkin aina sopia etukäteen päällekkäisyyksien välttämiseksi. 

Museokäynnin aikana
Opas ottaa ryhmän vastaan museon aulassa ja toivottaa tervetulleeksi. Sitten yhteinen museokierros voi alkaa. On hyvä muistaa, että museossa ryhmä on aina opettajan vastuulla. Parhaimmillaan museokäynti on tutkimista, ihmettelyä, yhteisten kokemusten jakamista sekä sosiaalisten taitojen harjoittelua.

Eväät voi ottaa mukaan museoon ja ne voi nauttia museon kokoustilassa tai sään salliessa museon kauniissa puistossa. Museon näyttelyhalleissa on kylminä vuodenaikoina viileätä, mikä kannattaa ottaa huomioon jo käyntiä suunniteltaessa.

Kulttuuripolku

Kulttuuripolku on Hyvinkään kulttuurilaitosten ja perusopetuksen yhdessä suunnittelema opiskelukokonaisuus, jonka tavoitteena on tutustuttaa kaikki Hyvinkään peruskoululaiset paikalliseen kulttuuriin ja kulttuurihistoriaan. Suomen Rautatiemuseo on mukana kulttuuripolussa ja toivottaa koululaiset opettajineen tervetulleeksi museoon.