Suomen Rautatiemuseo
Hyvinkäänkatu 9
05800 Hyvinkää

Erikois- ja verkkonäyttelyt

Veturipajalta raiteille! - Näyttely konepajoista Suomen Rautatiemuseossa 13.12.2018 - 31.8.2020

 

Veturipajalta raiteille! -näyttely kertoo VR:n konepajoista ja varikoista 1860-luvulta nykypäivään. Konepajatyötä ja työntekijöiden arkea esitellään runsaan kuvamateriaalin avulla.

Näyttely keskittyy erityisesti Hyvinkään konepajaan, jonka toiminta lakkautettiin vuoden 2018 lopussa. Näyttelyssä tuodaan esille monia puolia konepajasta: työtä, yhteisöä, asumista, vapaa-aikaa ja harrastuksia. Hyvinkään konepajan juuret ovat Viipurin konepajassa ja Rautatiemuseon veturitallissa vuosina 1944–1949 toimineessa ns. Karjalan konepajassa.

Näyttely perustuu Rautatiemuseon kaksivuotiseen dokumentointihankkeeseen, jossa on tallennettu Hyvinkään konepajan nykyhetkeä ja menneisyyttä lähes seitsemän vuosikymmenen ajalta. Tallennus on toteutettu nykydokumentoinnin menetelmillä, valokuvaamalla ja videoimalla konepajan töitä sekä haastattelemalla nykyisiä ja entisiä konepajan työntekijöitä.

Veturipajalta raiteille! -näyttely toteutettiin yhteistyössä VR:n ja Hyvinkään kaupunginmuseon kanssa.

Ratainfranäyttely

Kesän 2012 alussa avautui Liikenneviraston ja Suomen Rautatiemuseon yhteistyössä toteuttama ratarakenteista ja nykyaikaisesta valvontatekniikasta kertova infranäyttely. Ratainfranäyttelyyn voi tutustua ulkona museon kääntöpöydän alueella.

Piha-alueelle on asennettu 30 kg/m kiskopainon ns. B-mallin museovaihde, jonka osat ovat osittain 1800-luvulta. Suomessa ja ympäri maailmaa käytössä olevia eri raideleveyksiä on havainnollistettu eri leveydet sisältävällä raide-elementillä. Erilaiset ratapölkkytyypit, kiskonkiinnitykset ja luonnollisesti kiskot ovat havainnollisesti esillä ulkonäyttelyssä.

Verkkonäyttelyt

Omilla sivuillaan sijaitsevat Suomen Rautatiemuseon verkkonäyttelyt täydentävät museon erikoisnäyttelyjä lisätiedoin ja kuvin.

Olgat, Millyt ja Matildat - Verkkonäyttely naisista rautatieläisammateissa.

Pienten junien maailmasta - Pienoisrautatieaiheinen erikoisnäyttely verkossa.

Ravintolavaunut Suomessa - Ravintolavaunujen ja niissä aterioimisen historiaa. Näyttelytekstit ovat suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.

Seinätön museo -mobiiliopas

Seinätön museo -mobiiliopas (toimii selaimessa ja myös tietokoneella) tarjoaa tällä hetkellä tietoa museon puistosta: https://tarinasoitin.fi/Rautatiemuseoalue