Suomen Rautatiemuseo
Hyvinkäänkatu 9
05800 Hyvinkää

Erikois- ja verkkonäyttelyt

Tuokioita Pietarin radalta

Riihimäki–Pietari -radan 150-vuotisjuhlanäyttely

Määränpääkyltti Helsinki–Pietari -radan varrelta.

Rata Riihimäeltä Pietariin saatiin valmiiksi noin 150 vuotta sitten, syyskuussa vuonna 1870. Juhlavuonna 2020 avautuneessa näyttelyssä esitellään radan historian monia vaiheita 1870-luvulta aina nykypäivään. 

Pietarin radalla on sen historian saatossa tapahtunut paljon: se rakennettiin nälänhädän aikaan, se on joutunut sotien keskiöön, sitä pitkin on matkustettu huviloille, markkinoille ja kaupunkeihin. Sillä on kuljetettu tavaraa valtavan suuret määrät. Radasta tuli Suomen tärkein ulkomaankaupan väylä 1800-luvun lopulla. Pietarin rata on yhä merkityksellinen, onhan se ainoa rata, joka yhdistää Suomen rataverkon muuhun eurooppalaiseen rataverkkoon.

Juhlanäyttelyssä kerrotaan Pietarin radan historiasta ja esitellään sen vaiheita piirroksin, valokuvin ja esinein. Siinä tutustutaan sekä työskentelyyn että matkustamiseen radalla eri aikakausina. 

Näyttely perustuu Suomen Rautatiemuseon ja Väyläviraston yhteistyössä tekemään verkkonäyttelyyn, joka julkaistiin radan 150-vuotisjuhlapäivänä 11.9.2020.

Tutustu verkkonäyttelyyn https://helsinkipietari150.vayla.fi/
 

Ratainfranäyttely

Erilaisia ratarakenteita Ratainfra-näyttelyssä Rautatiemuseon alueella.

Kesän 2012 alussa avautui Väyläviraston ja Suomen Rautatiemuseon yhteistyössä toteuttama ratarakenteista ja nykyaikaisesta valvontatekniikasta kertova infranäyttely. Ratainfranäyttelyyn voi tutustua ulkona museon kääntöpöydän alueella.

Piha-alueelle on asennettu 30 kg/m kiskopainon ns. B-mallin museovaihde, jonka osat ovat osittain 1800-luvulta. Suomessa ja ympäri maailmaa käytössä olevia eri raideleveyksiä on havainnollistettu eri leveydet sisältävällä raide-elementillä. Erilaiset ratapölkkytyypit, kiskonkiinnitykset ja luonnollisesti kiskot ovat havainnollisesti esillä ulkonäyttelyssä.

Verkkonäyttelyt

Omilla sivuillaan sijaitsevat Suomen Rautatiemuseon verkkonäyttelyt täydentävät museon erikoisnäyttelyjä lisätiedoin ja kuvin.

Olgat, Millyt ja Matildat - Verkkonäyttely naisista rautatieläisammateissa.

Pienten junien maailmasta - Pienoisrautatieaiheinen erikoisnäyttely verkossa.

Valtteri virtuaalisesti - Vieraile Perinnejuna Valtterissa panoraamakuvien avulla.

Helsinki  Pietari -rautatieyhteys 150 vuotta - Juhlavuoden kunniaksi Väyläviraston kanssa yhteistyössä tehty verkkonäyttely Pietarin radan historian vaiheista.

Seinätön museo -mobiiliopas

Seinätön museo -mobiiliopas tarjoaa tietoa museon perusnäyttelystä ja puiston historiallisesta rautatieläisalueesta:
https://tarinasoitin.fi/Rautatiemuseoalue