Suomen Rautatiemuseo
Hyvinkäänkatu 9
05800 Hyvinkää

TUOKIOITA PIETARIN RADALTA. Riihimäki–Pietari -radan 150-vuotisjuhlanäyttely

Päivämäärä: 
13.10.2020 - 30.09.2021

HUOM! Näyttelyä on päätetty jatkaa pandemian aiheuttamien rajoitusten takia.

 

Rata Riihimäeltä Pietariin saatiin valmiiksi 150 vuotta sitten, syyskuussa vuonna 1870. Juhlavuonna avautuneessa Suomen Rautatiemuseon näyttelyssä esitellään radan historian monia vaiheita 1870-luvulta aina nykypäivään. 

Pietarin radalla on sen historian saatossa tapahtunut paljon: se rakennettiin nälänhädän aikaan, se on joutunut sotien keskiöön, sitä pitkin on matkustettu huviloille, markkinoille ja kaupunkeihin. Sillä on kuljetettu tavaraa valtavan suuret määrät. Radasta tuli Suomen tärkein ulkomaankaupan väylä 1800-luvun lopulla. Pietarin rata on yhä merkityksellinen, onhan se rata, joka yhdistää Suomen rataverkon muuhun eurooppalaiseen rataverkkoon.

Juhlanäyttelyssä kerrotaan Pietarin radan historiasta ja esitellään sen vaiheita piirroksin, valokuvin ja esinein. Siinä tutustutaan sekä työskentelyyn että matkustamiseen radalla eri aikakausina. 

Näyttely perustuu Suomen Rautatiemuseon ja Väyläviraston yhteistyössä tekemään verkkonäyttelyyn, joka julkaistiin radan 150-vuotisjuhlapäivänä 11.9.2020.

Tutustu verkkonäyttelyyn https://helsinkipietari150.vayla.fi/ 
Näyttelyn aiheista on julkaistu keskusteluvideo YouTube-kanavallamme.

Suomen vanhin säilynyt veturi, numero 9, ulkona museon raiteella.

Suomen yhdeksäs veturi, eli B1 nro 9, on vanhin Suomessa säilynyt veturi. Se oli työveturina rakentamassa Riihimäki–Pietari -rautatietä. Veturi sai lempinimekseen Pässi ja on näytteillä Suomen Rautatiemuseossa. Kuva: Suomen Rautatiemuseo