Suomen Rautatiemuseo
Hyvinkäänkatu 9
05800 Hyvinkää

Tule mukaan vapaaehtoiseksi valokuvaajaksi Suomen Rautatiemuseon nykydokumentointiprojektiin!

Harrastatko valokuvausta? Etsitkö uusia haasteita harrastukseesi? Kiinnostaako sinua rautatieaiheiden kuvaaminen tai lähiympäristösi muutosten tarkkailu? Ilmoittaudu mukaan Suomen Rautatiemuseon vapaaehtoiseen valokuvausporukkaan! 

Osana Kansalaistiedettä Rautatieharrastajille -hanketta Suomen Rautatiemuseo toteuttaa pilottiprojektin, jossa vapaaehtoiset valokuvaajat tallentavat rautatieaiheita museon ohjeiden ja yhdessä mietittyjen teemojen mukaan. Suomen rautatieliikenne ja -infrastruktuuri ovat parhaillaan muutoksessa. Asemarakennuksia on suljettu ja niiden alkuperäinen käyttötarkoitus on muuttunut. Myös liikenteenohjausjärjestelmissä, rataverkossa ja ratojen kunnossapidossa tapahtuu muutoksia nopeammin, kuin mitä museon omilla resursseilla on mahdollista tallentaa. Valokuvausprojektissa kokeillaan, kuinka harrastajien avulla voidaan vastata muuttuvan ympäristön tallennuksen haasteisiin. Saadusta kuvamateriaalista osa tallennetaan museon kokoelmiin. Vapaaehtoisia kuvaajia toivotaan mukaan kaikkialta Suomesta, olitpa sitten kokenut ammattilainen tai vasta aloitteleva valokuvaaja. Aiheita on mahdollista kuvata niin järjestelmäkameralla kuin älypuhelimellakin.  

Valokuvausta harrastavalle toimintaan osallistuminen on hieno mahdollisuus: 

  • Kehittyä valokuvaajana ja löytää uusia näkökulmia omaan tekemiseen. 
  • Tutustua rautatieympäristöihin uudesta perspektiivistä.  
  • Saada tunnustusta ja näkyvyyttä omalle valokuvausharrastukselle. 
  • Vaikuttaa Suomen Rautatiemuseon tulevaisuuden kuvakokoelmiin. 
  • Verkostoitua museon ja muiden valokuvaajien kanssa. 
  • Tehdä yhteiskunnallisesti arvokasta työtä kulttuuriperinnön tallentamisen parissa. 

Mikäli kiinnostuit, ilmoittaudu mukaan projektiin sähköpostitse 19.5.2021 mennessä Kansalaistiedettä rautatieharrastajille -hankkeen yhteisökoordinaattori Sonja Leppäselle (sonja.leppanen@rautatiemuseo.fi). Kerro viestissä hieman itsestäsi, tavoitteistasi ja toiveistasi, valokuvaustaidoistasi, käytettävissäsi olevasta kamerasta/laitteistosta sekä paikkakunnista, joissa pystyisit kuvaamaan.  

Mukaan ilmoittautuneille valokuvaajille järjestetään Teams-alustalla yhteinen tapaaminen tiistaina 25.5.2021 klo 15-16.30, jossa projektin sisällöstä, tavoitteista ja yleisistä käytännön asioista keskustellaan yhdessä tarkemmin. Tapaamisessa on myös mahdollista pohtia yhdessä kiinnostavia ja ajankohtaisia valokuvausteemoja rautateihin liittyen. 

Lisätietoja:  

Sonja Leppänen
yhteisökoordinaattori, Kansalaistiedettä rautatieharrastajille -hanke
sonja.leppanen(at)rautatiemuseo.fi
+358405811564
Suomen Rautatiemuseo
Hyvinkää