Suomen Rautatiemuseo
Hyvinkäänkatu 9
05800 Hyvinkää

Rautatiemuseopäivä 2022 - Rautatiet Suomessa 160 vuotta

Päivämäärä: 
14.08.2022

Rautatiemuseopäivää vietetään kahden vuoden tauon jälkeen elokuisena sunnuntaina 14.8.2022. Tämän vuoden tapahtumassa juhlistetaan Suomen rautateiden 160-vuotista historiaa.

Luvassa on iloista rautatietunnelmaa ja monia aktiviteetteja kaikenikäisille. Päivän aikana voi matkustaa museojunissa, ihailla liikkuvia vetureita, seurata kääntöpöytänäytöksiä ja kokeilla resiinan kulkua sekä lähteä puistojunan kyytiin.

Tapahtuma on avoinna sunnuntaina 14.8.2022 klo 10–17. Tapahtumarannekkeiden hinnat Rautatiemuseopäivään: aikuiset 16,00 €, alle 18-vuotiaat ilmaiseksi. Asioinnin helpottamiseksi varaathan mukaan tasarahan, jos mahdollista.

HUOM! Alennus- ja ilmaiskortit, kulttuurisetelit ja Museokortti eivät ole voimassa Rautatiemuseopäivänä.

MUSEOJUNALIIKENNE

Helsinki–Hämeenlinna -reitti

Rautatiemuseopäivänä ajetaan Suomen ensimmäisellä, Helsinki–Hämeenlinna rautatiereitillä museojunat sekä etelästä pohjoiseen että pohjoisesta etelään. Helsingistä Hämeenlinnaan kulkeva junavuoro vedetään höyryveturikauden kuninkaalla, Ukko-Pekka -pikajunaveturilla Hr1 1021. Iltapäivällä juna palaa Hämeenlinnasta Hyvinkäälle, joten tapahtumasta voi tehdä myös meno-paluumatkan Hyvinkää - Hämeenlinna - Hyvinkää. 

Vaunustona junassa on Perinnejuna Valtterin puukorinen, 1940–70-lukujen asua edustava kokoonpano salonkivaunuineen. Salonkivaunussa järjestetään opastettuja kierroksia matkojen aikana. Junassa on myös kahvilavaunu. Puukorista vaunukalustoa käytettiin vuosikymmeniä höyryvetureiden valtakaudella.

Hämeenlinnasta Helsinkiin liikennöi tyypillinen 1980–90-lukujen pikajuna. Junaa vetää dieselsähköinen linjaveturi Dr13 2349, vaunustonaan legendaariset siniset teräskoriset matkustajavaunut. Junassa on ravintolavaunu. 

Molemmat junavuorot pysähtyvät Hyvinkäällä Suomen Rautatiemuseolla Rautatiemuseopäivä -tapahtumassa noin kolmeksi tunniksi. Liput myydään yhdensuuntaisina ja on ostettava erikseen väleille: Helsinki–Hyvinkää, Hyvinkää–Hämeenlinna sekä Hämeenlinna– Hyvinkää ja Hyvinkää–Helsinki.

Hyvinkäälle saapuvien junavuorojen matkaliput sisältävät sisäänpääsyrannekkeen Rautatiemuseopäivä-tapahtumaan. Matkustamalla Helsingin tai Hämeenlinnan suunnasta edestakaisin Rautatiemuseopäivään, pääset kokemaan molemmat pääradan museojunat. Tapahtumaan saapuviin juniin ei ole mahdollista ostaa matkalippua ilman tapahtuman pääsymaksua.

Junavuorot operoi VR yhteistyössä Suomen Rautatiemuseon kanssa. Dieselvetoinen pikajuna toteutetaan lisäksi yhteistyössä Sinisten Vaunujen Ystävät ry:n sekä Haapamäen Museoveturiyhdistys ry:n kanssa.

Lohja–Riihimäki -reitti

Haapamäen Museoveturiyhdistys ry ajaa museojunavuoron Lohjalta Rautatiemuseopäivään ja takaisin Lohjalle. Iltapäivällä  tapahtumasta voi tehdä myös meno-paluumatkan Hyvinkää - Lohja - Hyvinkää. Lohjan asemalla Kahvila Ventelän Resiina on avoinna tapahtuma-ajojen ajan.

Tämän lisäksi Rautatiemuseolta on mahdollista tehdä lyhyt museojuna- ajelu Riihimäelle ja takaisin. Myös Riihimäeltä voi matkustaa Rautatiemuseopäivään tällä junalla. Junaa vetää Dv15 ja Dv16 -sarjojen dieselveturit kaksinvedossa, vaunustonaan puukoriset henkilövaunut. Kokoonpanoa on rikastuttamassa keltainen postivaunu, konduktöörivaunu sekä makuuvaunu. Junan pysähtymispaikkatiedot Nummelassa, Otalammella ja Rajamäellä löytyvät kuvaliitteestä. Lohjalla juna lähtee rautatieasemalta. 

Rautatiemuseon alueella

Suomen vanhin toimintakuntoinen leveäraidehöyryveturi Leena Vk4 nro 68 kuljettaa matkustajia vuosisadan vaihteen matkustajavaunulla museon alueella. Ajelulle pääsee tapahtumarannekkeella.

Museojunien lipunmyynti

Kaikki museojunien liput myydään Trafiikki-museoiden verkkokaupassa. Menopaluumatkalle Rautatiemuseolta Riihimäelle voi lisäksi ostaa lippuja myös junasta, mikäli junassa on vielä paikkoja.

Museojunien aikataulut

KALUSTONÄYTTELY

Museovetureiden lisäksi kalustonäyttelyalueella on mahdollista tutustua uusimpiin Suomen rataverkolla liikennöiviin vetureihin. Esittelyssä ovat VR:n uusimmat veturit: dieselveturi Dr19 sekä sähköveturi Sr3.  Fenniarail esittelee Dr18 dieselveturiaan.
Operail Finland tuo tapahtumaan Dr20 sekä Dr21 veturit.

Vanhempaa kalustoa näyttelyalueella edustaa dieselveturi Dv16 sekä Suomen uusimmille dieselvetureille vastaparina on nähtävissä Suomen ensimmäinen moottoriveturi Vk11. Myös höyryveturi Ukko-Pekka Hr1 nro 1021 on nähtävissä tapahtuma-alueella ajojen välissä.

Kalustonäyttelyalueella on Väyläviraston pelastus- ja raivauskalustoa. Työnäytöksissä voi seurata miten kiskoiltaan suistunut vaunu nostetaan takaisin raiteille.

Lisätietoja Dr19 -veturista löytyy VR Groupin verkkosivuilta.

Lisätietoja Sr3 -veturista löytyy VR Groupin verkkosivuilta.

Lisätietoja Dr18 -veturista löytyy Fenniarailin verkkosivuilta.

OHJELMAA MUSEOALUEELLA

  • Höyryajan kuningas Ukko-Pekka Hr1 1021 nähtävissä tapahtuma-alueella noin klo 11.45–13.20.
  • Kääntöpöytänäytöksissä voi seurata, kuinka iso höyryveturi tai dieselveturi käännetään pelkällä lihasvoimalla.
  • Kääntöpöytänäytökset klo 11.45, 13.15, 14.20 ja 16.00
  • Sinisten Vaunujen Ystävät ry esittelee Tka7 ratakuorma-autoa museon asemalaiturilla.
  • Moottoriresiinan esittelyä ja ajonäytöksiä museon puistossa.
  • Ratajätkät-tietokirjan kirjoittaja Kalle Kallio esittelee Ratajätkät-näyttelyä klo 15 alkaen museon asemarakennuksessa.
  • Puistojunan kyydissä voi sään salliessa matkustaa museon puistoalueen ympäri. Liput:1 €/henkilö/kierros. Sadesäällä puistojuna ei voi kulkea.
  • Resiina-ajelua. Kokeile kuinka herkästi pumppuresiina liikkuu! Ajelulle pääsee tapahtumarannekkeella.
  • Hyvinkään asema-aluetta 1970-luvun sekä 2000-luvun alun asussa kuvaavat pienoisrautatiet.
  • Näyttelytiloissa on kalustoesittelyjä.
  • Suomen Rautatiehistoriallisen Seuran (SRHS) esittelypiste.
  • Risto Tr1 -veturin historia -kirjan tekijä Kari Salo signeeraa teostaan SRHS:n osastolla noin klo 12–14. Kirjan voi hankkia museokaupasta.
  • Matkamedia Pyrhösen rautatiekirjallisuuden myyntipiste.
  • H0-Junamatkojen pienoisrautatietarvikkeiden myyntipiste.
  • Rautatiemuseon Ystävien vanhan rautatieaiheisen kirjallisuuden myyntipiste.
  • Pikku-Annen Savi myy käsintehtyä keramiikkaa. Paljon rautatieaiheisia tuotteita.

Ohjelma tarkentuu ja täydentyy. Muutokset ovat mahdollisia.

TAPAHTUMARUOKAILU

Tapahtuman ruokatarjonnasta vastaavat: Buli Foodtruck, Toasted Sanga Foodtruck ja Hook Foodtruck. Pientä suolaista ja makeaa myyvät: Hyvinkään Karjala -seura ja Rautatiemuseon oma Pakarituvan kesäkahvila.

RAUTATIEMUSEOPÄIVÄN ALUEKARTTA

Kartta Rautatiemuseopäivän tapahtuma-alueesta toimintopisteineen

Ukko-Pekka -höyryveturia käännetään vapaaehtoisvoimin Rautatiemuseon kääntöpöydällä.