Rautatiemuseopäivä 2022 - Rautatiet Suomessa 160 vuotta

Päivämäärä:
14.08.2022

Rautatiemuseopäivää vietetään kahden vuoden tauon jälkeen elokuisena sunnuntaina 14.8.2022. Tämän vuoden tapahtumassa juhlistetaan Suomen rautateiden 160-vuotista historiaa.

Luvassa on iloista rautatietunnelmaa ja monia aktiviteetteja kaikenikäisille. Päivän aikana voi matkustaa museojunissa, ihailla liikkuvia vetureita, seurata kääntöpöytänäytöksiä ja kokeilla resiinan kulkua sekä lähteä puistojunan kyytiin.

Tapahtuma on avoinna sunnuntaina 14.8.2022 klo 10–17. Tapahtumarannekkeiden hinnat Rautatiemuseopäivään: aikuiset 16,00€, alle 18-vuotiaat ilmaiseksi. HUOM! Alennus- ja ilmaiskortit, kulttuurisetelit ja Museokortti eivät ole voimassa Rautatiemuseopäivänä.

MUSEOJUNALIIKENNE

Helsinki–Hämeenlinna -reitti

Rautatiemuseopäivänä ajetaan Suomen ensimmäisellä, Helsinki–Hämeenlinna rautatiereitillä museojunat sekä etelästä pohjoiseen että pohjoisesta etelään. Helsingistä Hämeenlinnaan kulkeva junavuoro vedetään höyryveturikauden kuninkaalla, Ukko-Pekka -pikajunaveturilla Hr1 1021. Vaunustona junassa on Perinnejuna Valtterin puukorinen, 1940–70-lukujen asua edustava kokoonpano salonkivaunuineen. Junassa on myös kahvilavaunu. Puukorista vaunukalustoa käytettiin vuosikymmeniä höyryvetureiden valtakaudella.

Hämeenlinnasta Helsinkiin liikennöi tyypillinen 1980–90 -lukujen pikajuna. Junaa vetää dieselsähköinen linjaveturi Dr13 2349, vaunustonaan legendaariset siniset teräskoriset matkustajavaunut. Junassa on ravintolavaunu.

Molemmat junavuorot pysähtyvät Hyvinkäällä Suomen Rautatiemuseolla Rautatiemuseopäivä -tapahtumassa noin kolmeksi tunniksi. Liput myydään yhdensuuntaisina ja on ostettava erikseen väleille: Helsinki–Hyvinkää, Hyvinkää–Hämeenlinna sekä Hämeenlinna– Hyvinkää ja Hyvinkää–Helsinki. Hyvinkäälle saapuvien junavuorojen matkaliput sisältävät sisäänpääsyrannekkeen Rautatiemuseopäivä-tapahtumaan. Tapahtumaan saapuviin juniin ei ole mahdollista ostaa matkalippua ilman tapahtuman pääsymaksua.

Junavuorot operoi VR yhteistyössä Suomen Rautatiemuseon kanssa. Dieselvetoinen pikajuna toteutetaan lisäksi yhteistyössä Sinisten Vaunujen Ystävät ry.n sekä Haapamäen Museoveturiyhdistys ry.n kanssa.

Lohja–Riihimäki -reitti

Haapamäen Museoveturiyhdistys ry ajaa museojunavuoron Lohjalta Rautatiemuseopäivään ja takaisin Lohjalle. Tämän lisäksi juna liikennöi Rautatiemuseolta Riihimäelle ja takaisin. Junaa vetää Dv15 ja Dv16 -sarjojen dieselveturit kaksinvedossa, vaunustonaan puukoriset henkilövaunut. Kokoonpanoa on rikastuttamassa keltainen postivaunu sekä makuuvaunu.

OHJELMAA MUSEOALUEELLA

• Kääntöpöydän alueella esittelyssä höyryajan kuningas Ukko-Pekka noin klo 12–13.30.
  • Kääntöpöytänäytöksissä voi seurata, kuinka iso höyryveturi käännetään pelkällä lihasvoimalla.
  • Puistojunan kyydissä voi sään salliessa matkustaa museon puistoalueen ympäri. Liput:1 €/henkilö/kierros. Sadesäällä puistojuna ei voi kulkea.
  • Resiina-ajelua. Kokeile kuinka herkästi pumppuresiina liikkuu! Ajelulle pääsee tapahtumarannekkeella.
  • Höyryveturi Leena kuljettaa matkustajia vuosisadan vaihteen matkustajavaunulla museon alueella. Ajelulle pääsee tapahtumarannekkeella.
  • Väyläviraston pelastus- ja raivauskalustoa esittelyssä ja työnäytöksissä museoalueella. Seuraa, kuinka kiskoilta suistunut vaunu nostetaan takaisin raiteille.

Ohjelma tarkentuu ja täydentyy heinäkuun aikana. Muutokset ovat mahdollisia.

KUTSU JUHLAVUODEN RAUTATIEMUSEOPÄIVÄÄN

Rautatiealan toimijat ja yhdistykset ovat tervetulleita esittelemään toimintaansa Rautatiemuseopäivänä. Jos haluat osallistua tapahtumapäivään, ota yhteyttä 24.7.2022 mennessä kalustoamanuenssi Iiro Niemeen tai asiakaspalveluvastaava Jenni Souramaan (etunimi.sukunimi@rautatiemuseo.fi).

Ukko-Pekka -höyryveturia käännetään vapaaehtoisvoimin Rautatiemuseon kääntöpöydällä.