Suomen Rautatiemuseo
Hyvinkäänkatu 9
05800 Hyvinkää

Rautatiemuseopäivä 11.8.2024

Päivämäärä: 
11.08.2024

Lättähattuliikennettä 70 vuotta - Kokoontumisajot Rautatiemuseolla

Rautatiemuseon vuoden suurinta tapahtumaa vietetään tänä vuonna lättähattujen kokoontumisajojen merkeissä, kun museo- ja nostalgialiikenteessä toimivat Dm7 moottorivaunut kokoontuvat Rautatiemuseolle tuoden asiakkaita kyydissään. Lättähattuliikenteen alkamisesta tulee kuluneeksi 70 vuotta tänä kesänä. Luvassa on siis 1950-luvun nostalgiaa ja lättähattuliikennettä monelta suunnalta.  Lättähattujen käyttö kaupallisessa liikenteessä päättyi vuonna 1988.

Myös Rautatiemuseon Perinnejuna Valtteri on liikkeellä. Museon alueella on luvassa monipuolista ohjelmaa: kääntöpöytänäytöksiä, resiina-ajelua, Väyläviraston raivaustyönäytöksiä sekä yhteistyökumppanien messuosastoja.

Aluerannekkeiden hinnat Rautatiemuseopäivään: aikuiset 18,00 €, alle 18-vuotiaat ilmaiseksi. HUOM! Alennus- ja ilmaiskortit, kulttuurisetelit ja Museokortti eivät ole voimassa Rautatiemuseopäivänä. Tapahtuma alkaa klo 10 ja päättyy klo 17, museo on avoinna rajoitetusti klo 18 asti.

Suosittelemme saapumaan paikalle julkisilla liikennevälineillä. Tapahtuman pysäköintialueet on merkitty tällä sivulla olevaan aluekarttaan. Tämän lisäksi tapahtuman asiakkaat voivat jättää autojaan Hyvinkään lukion eli Kipinän parkkialueelle tapahtumapäivänä 11.8. (pysäköintikiekkoa ei tällöin tarvita).

Tapahtuma on osa Euroopan Kulttuuriympäristöpäivien ohjelmaa.

OHJELMAA  MUSEOALUEELLA

  • Kaikki tapahtumaan osallistuvat Lättähatut ovat nähtävissä yhtä aikaa museon laiturin alueella klo 13.47 - 14.10. Sarjan uusin ja vanhin vaunu rinnakkain.
  • Höyryajan kuningas Ukko -Pekka Hr1 nro 1021 nähtävissä tapahtuma-alueella klo 11.45 - 16.15.
  • Kääntöpöytänäytöksissä voi seurata, kuinka raskas höyryveturi tai moottorivaunu käännetään pelkällä lihasvoimalla. Näytöksiä on päivän aikana kuusi.
  • Höyryveturi Leena Vk4 ajeluttaa museovieraita museon ratapihalla. Ajelulle pääsee aluerannekkeella.
  • Museokaluston ulkonäyttelyalueella esiteltävänä dieselveturi Dv16 koko päivän ja Dr13 klo 10.00 - 11.20
  • Ensimmäinen Dm7 Lättähattu nro 4020 esittelyssä museon asemalaiturissa klo 11.30 alkaen.
  • Väyläviraston rautatieraivausyksikön esittelyä ja työnäytöksiä. Seuraa, kuinka kiskoilta suistunut vaunu nostetaan takaisin raiteille. Näytöksiä on päivän aikana viisi.
  • Puistojunan kyydissä voi sään salliessa matkustaa museon puistoalueen ympäri. Liput 1€/henkilö/kierros. Sadesäällä puistojuna ei voi kulkea.
  • Resiina-ajelua. Kokeile, kuinka herkästi pumppuresiina liikkuu! Ajelulle pääsee aluerannekkeella. Yli viisivuotiaille.
  • Hyvinkään asema-aluetta 1970-luvun asussa kuvaava pienoisrautatie toiminnassa. Myös lättähattu liikennöi!
  • Näyttelytiloissa on kalustoesittelyjä. Esittelijöitä voit löytää päivän aikana Tr2 Tumanin, B1 Pässin ja A5 Lankkihatun luota.
  • Työpajatilassa on ohjattua askartelua. Osallistu maailman pisimmän Lättähattujunan tekemiseen!
  • Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin raideliikenteen asiantuntijat ovat tavattavissa omalla osastollaan. Näe miten rautatiekaluston pyörät mitataan! 
  • Trafiikki-museoiden pisteellä pääset tutustumaan liikenne- ja viestintämuseoiden maailmaan.
  • Postimuseo esittäytyy ja esittelee 1900-luvun alun postivaunua klo 11-13.
  • Ilmailumuseon osastolla museokauppatuotteita ja simulaattorien esittelyä.
  • Mediamuseo Merkki näyttää miten sanomalehti valmistui käsinlatomalla.
  • Merenkulun museo Forum Marinum esittelee toimintaansa ja Merimonsterit-näyttelyä.
  • Rautatiemuseon Ystävät ry. myy vanhaa rautatieaiheista kirjallisuutta. Tule tekemään löytöjä!
  • Haapamäen museoveturiyhdistys ry:n myynti- ja esittelypiste
  • Suomen Rautatiehistoriallisen Seuran (SRHS) osastolla kerrotaan seuran toiminnasta. Tarjolla on myös vanhoja Resiina-lehtiä.
  • Matkamedia Pyrhönen myy rautatiekirjallisuutta.
  • Topparoikka ry esittelee toimintaansa konduktöörivaunussa. Myös tuotemyyntiä.
  • Pikku-Annen Savi myy käsintehtyä keramiikkaa. Paljon rautatieaiheisia tuotteita.

Kartta Rautatiemuseon alueesta merkityin tapahtumapisteinKartta Rautatiemuseopäivän tapahtumapisteille.

MUSEOJUNALIIKENNE

Hyvinkäälle saapuvien junavuorojen matkaliput sisältävät sisäänpääsyrannekkeen Rautatiemuseopäivä-tapahtumaan.  Tapahtumaan saapuviin juniin ei ole mahdollista ostaa matkalippua ilman tapahtuman pääsymaksua. 

Huomioithan, että museojunat eivät täytä nykypäivän esteettömyysvaatimuksia.

Helsinki - Hyvinkää -suora reitti

Höyryveturikauden kuningas, Ukko-Pekka -pikajunaveturi Hr1 1021 tuo aamupäivällä museopikajunan Helsingistä Rautatiemuseolle Hyvinkäälle. Juna pysähtyy myös Tikkurilassa ja Järvenpäässä. Iltapäivällä juna palaa Helsinkiin Dr13-dieselveturin 2349 vetämänä. Aamupäivän vuoro on päivän ainoa höyryveturivetoinen juna. Junavuorot operoi VR yhteistyössä Suomen Rautatiemuseon kanssa. Liput ovat myynnissä Trafiikki-museoiden verkkokaupassa

Vaunustona junassa on Perinnejuna Valtterin puukorinen, 1940–70-lukujen asua edustava kokoonpano salonkivaunuineen. Lisätietoa Perinnejuna Valtterista löydät museon nettisivuilta.

Dm7 Lättähattureitit

Helsinki–Porvoo–Hyvinkää -reitti

Porvoon Museorautatie ry ajaa junavuorot Porvoosta Rautatiemuseopäivään ja takaisin. Matkan voi halutessaan aloittaa jo Helsingistä ja myös paluu Helsinkiin lättähatulla on mahdollinen. Porvoon rata on Suomen ainoa leveäraiteinen museorautatie, jossa voi kokea vanhan ajan matkustustunnelmaa kiskonjatkosten kolketta kuunnellen. Vanhan ajan lättähattujen tapaan nämäkin junavuorot pysähtyvät myös pienillä asemilla ja seisakkeilla. 150 vuotta tänä vuonna täyttävä Porvoon rata on  oiva reittivaihtoehto virittäytyä Rautatiemuseopäivän tunnelmaan! Lipunmyynti junassa.

Katso lisätietoja Porvoon Museorautatien verkkosivuilta.

Lohja–Hyvinkää -reitti

Haapamäen Museoveturiyhdistys ry ajaa museojunavuoron Lohjalta Rautatiemuseopäivään ja takaisin Lohjalle. Iltapäivällä  tapahtumasta voi tehdä myös meno-paluumatkan Hyvinkää - Lohja - Hyvinkää. Juna pysähtyy myös Nummelassa, Otalammella ja Rajamäellä. Huomioithan, että vanhat asemarakennukset ovat nykyisin yksityisomistuksessa. Junan pysähtymispaikat väliasemilla löytyvät kuvaliitteestä. Lohjalta juna lähtee vanhalta rautatieasemalta. Asemalla palvelee kahvila Ventelän Resiina. Koe rataosa, jossa matkustajajunat eivät normaalisti kulje. Lipunmyynti junassa.

Toijala - Hyvinkää -reitti

Pohjois-Suomen Rautatieharrastajat ry. yhteistyössä Museoveturiseura ry:n kanssa toteuttaa edestakaisen museojuna yhteyden Toijalasta Rautatiemuseolle. Juna pysähtyy myös Iittalassa, Parolassa, Hämeenlinnassa, Turengissa ja Riihimäellä.  Paluumatkalla juna käy Parolassa Merven raiteella. Lipunmyynti junassa.

HUOM. Juna lähtee Oulusta lauantaina 10.8. ja kulkee Keski-Suomen reittiä: Ylivieskan, Haapajärven, Suolahden, Jyväskylän kautta Toijalaan. Juna palaa Toijalasta Haapamäen ja Seinäjoen kautta Ouluun maanantaina 12.8. Kumpanakin päivänä on mahdollista matkustaa junan kyydissä. Tarkemmat tiedot aikatauluista ja pysähdyspaikoista Pohjois-Suomen Rautatieharrastajien nettisivuilta. 

Hyvinkää - Riihimäki -reitti

Rautatiemuseolta voi tehdä lyhyen museojuna-ajelun Riihimäelle ja takaisin. Päivän aikana ajetaan kaksi edestakaista vuoroa. Ensimmäinen vuoro ajetaan kahdeksan vaunun kokoonpanolla. Harvinainen näky nykypäivänä edes museoliikenteessä! Toinen vuoro ajetaan neljällä vaunulla.

Riihimäeltä voi matkustaa Rautatiemuseopäivään näillä junilla. Lipunmyynti junassa.

Myös Toijalasta saapuva ja Rautatiemuseolta Toijalaan lähtevä juna pysähtyy Riihimäellä.

MUSEOJUNIEN AIKATAULUT JA LIPPUJEN HINNAT:

aikataulu

 

TAPAHTUMARUOKAILU

Tapahtuman ruokatarjonnasta vastaavat: Dogs & Deli, Spiraaliperuna, Penalty Burger, Happy Days Street Food ja Pitosami. Pientä suolaista ja makeaa myyvät Hyvinkään Karjala -seura ja Rautatiemuseon oma Pakarituvan kesäkahvila.

Etualalla kiskot, taustalla sinivalkoinen Lättähattujuna, laiturilla ihmisiä poistumassa junasta.

Lättähattuja Hangon rautatieasemalla 1970-luvulla. Kuva: C. J. Bäcksbacka/Suomen Rautatiemuseon kokoelmat