Suomen Rautatiemuseo
Hyvinkäänkatu 9
05800 Hyvinkää

Rautatiemuseopäivä 11.8.2024

Päivämäärä: 
11.08.2024

Lättähattuliikennettä 70 vuotta - Kokoontumisajot Rautatiemuseolla

Rautatiemuseon vuoden suurinta tapahtumaa vietetään tänä vuonna lättähattujen kokoontumisajojen merkeissä, kun museo- ja nostalgialiikenteessä toimivat Dm7 moottorivaunut kokoontuvat Rautatiemuseolle tuoden asiakkaita kyydissään. Lättähattuliikenteen alkamisesta tulee kuluneeksi 70 vuotta tänä kesänä. Luvassa on siis 1950-luvun nostalgiaa ja lättähattuliikennettä monelta suunnalta.  Lättähattujen käyttö kaupallisessa liikenteessä päättyi vuonna 1988.

Myös Rautatiemuseon Perinnejuna Valtteri on liikkeellä. Museon alueella on luvassa monipuolista ohjelmaa: kääntöpöytänäytöksiä, resiina-ajelua, Väyläviraston raivaustyönäytöksiä sekä kauppiaita.

Aluerannekkeiden hinnat Rautatiemuseopäivään: aikuiset 18,00 €, alle 18-vuotiaat ilmaiseksi. HUOM! Alennus- ja ilmaiskortit, kulttuurisetelit ja Museokortti eivät ole voimassa Rautatiemuseopäivänä.

Tapahtumaruokailu

Tapahtuman ruokatarjonnasta vastaavat: Dogs & Deli, Spiraaliperuna, Penalty Burger ja Happy Days Street Food. Pientä suolaista ja makeaa myyvät Hyvinkään Karjala -seura ja Rautatiemuseon oma Pakarituvan kesäkahvila.

MUSEOJUNALIIKENNE

Hyvinkäälle saapuvien junavuorojen matkaliput sisältävät sisäänpääsyrannekkeen Rautatiemuseopäivä-tapahtumaan.  Tapahtumaan saapuviin juniin ei ole mahdollista ostaa matkalippua ilman tapahtuman pääsymaksua. 

Huomioithan, että museojunat eivät täytä nykypäivän esteettömyysvaatimuksia.

Aikataulut ja lippujen hinnat julkaistaan heinäkuun alkupuolella.

Helsinki - Hyvinkää -suora reitti

Höyryveturikauden kuningas, Ukko-Pekka -pikajunaveturi Hr1 1021 tuo aamupäivällä museopikajunan Helsingistä Rautatiemuseolle Hyvinkäälle. Juna pysähtyy myös Tikkurilassa ja Järvenpäässä. Iltapäivällä juna palaa Helsinkiin Dr13-dieselveturin 2349 vetämänä. Aamupäivän vuoro on päivän ainoa höyryveturivetoinen juna. Junavuorot operoi VR yhteistyössä Suomen Rautatiemuseon kanssa. Liput tulevat myyntiin Trafiikki-museoiden verkkokauppaan lähempänä tapahtumaa. Linkki verkkokauppaan tulee tälle sivulle.

Vaunustona junassa on Perinnejuna Valtterin puukorinen, 1940–70-lukujen asua edustava kokoonpano salonkivaunuineen. Lisätietoa Perinnejuna Valtterista löydät museon nettisivuilta.

Dm7 Lättähattureitit

Helsinki–Porvoo–Hyvinkää -reitti

Porvoon Museorautatie ry ajaa junavuorot Porvoosta Rautatiemuseopäivään ja takaisin. Matkan voi halutessaan aloittaa jo Helsingistä ja myös paluu Helsinkiin lättähatulla on mahdollinen. Porvoon rata on Suomen ainoa leveäraiteinen museorautatie, jossa voi kokea vanhan ajan matkustustunnelmaa kiskonjatkosten kolketta kuunnellen. Vanhan ajan lättähattujen tapaan nämäkin junavuorot pysähtyvät myös pienillä asemilla ja seisakkeilla. 150 vuotta tänä vuonna täyttävä Porvoon rata on  oiva reittivaihtoehto virittäytyä Rautatiemuseopäivän tunnelmaan! Lipunmyynti junassa.

Katso lisätietoja Porvoon Museorautatien verkkosivuilta.

Lohja–Hyvinkää -reitti

Haapamäen Museoveturiyhdistys ry ajaa museojunavuoron Lohjalta Rautatiemuseopäivään ja takaisin Lohjalle. Iltapäivällä  tapahtumasta voi tehdä myös meno-paluumatkan Hyvinkää - Lohja - Hyvinkää. Juna pysähtyy myös Nummelassa, Otalammella ja Rajamäellä. Tarkemmat tiedot junan pysähtymispaikoista ilmoitetaan myöhemmin. Huomioithan, että vanhat asemarakennukset ovat nykyisin yksityisomistuksessa. Koe rataosa, jossa matkustajajunat eivät normaalisti kulje. Lipunmyynti junassa.

Toijala - Hyvinkää -reitti

Pohjois-Suomen Rautatieharrastajat ry. yhteistyössä Museoveturiseura ry:n kanssa toteuttaa edestakaisen museojuna yhteyden Toijalasta Rautatiemuseolle. Juna pysähtyy myös Iittalassa, Parolassa, Hämeenlinnassa, Turengissa ja Riihimäellä.  Paluumatkalla juna käy Parolassa Merven raiteella. Lipunmyynti junassa.

HUOM. Juna lähtee Oulusta lauantaina 10.8. ja kulkee Keski-Suomen reittiä: Ylivieskan, Haapajärven, Suolahden, Jyväskylän kautta Toijalaan. Juna palaa Toijalasta Haapamäen ja Seinäjoen kautta Ouluun maanantaina 12.8. Kumpanakin päivänä on mahdollista matkustaa junan kyydissä. Tarkemmat tiedot aikatauluista ja pysähdyspaikoista Pohjois-Suomen Rautatieharrastajien nettisivuilta. 

Hyvinkää - Riihimäki -reitti

Rautatiemuseolta voi tehdä lyhyen museojuna-ajelun Riihimäelle ja takaisin. Päivän aikana ajetaan kaksi edestakaista vuoroa. Ensimmäinen vuoro ajetaan kahdeksan vaunun kokoonpanolla. Harvinainen näky nykypäivänä edes museoliikenteessä! Toinen vuoro ajetaan neljällä vaunulla.

Riihimäeltä voi matkustaa Rautatiemuseopäivään näillä junilla. Lipunmyynti junassa.

Myös Toijalasta saapuva ja Rautatiemuseolta Toijalaan lähtevä juna pysähtyy Riihimäellä.

MUSEOJUNIEN AIKATAULUT JA LIPPUJEN HINNAT:

 

Lättähattuja Hangon rautatieasemalla 1970-luvulla. Kuva: C. J. Bäcksbacka/Rautatiemuseon kuvakokoelma