Suomen Rautatiemuseo
Hyvinkäänkatu 9
05800 Hyvinkää

Porvoon Keravan radan 150-vuotisjuhlat 20.7. - 21.7.2024

Päivämäärä: 
20.07.2024 - 21.07.2024

Porvoon ja Keravan välisen rautatien rakentaminen aloitettiin moninaisten vaiheiden jälkeen toden teolla vuonna 1872. Ensimmäinen tavarajuna lähti liikkeelle Porvoosta kohti Keravaa 16.7.1874. Ajatus Porvoon radan rakentamisesta oli syntynyt heti Suomen ensimmäisen rautatien avaamisen jälkeen vuonna 1862. Hankkeen toteutumiseen kului lopulta kaikkiaan 12 vuotta.

Rautatie rahoitettiin alun perin yksityisillä varoilla, mutta yksityinen rautatieyhtiö hakeutui ensimmäisen kerran konkurssiin jo vuonna 1878. Pakkohuutokaupan jälkeen yhtiö jatkoi toimintaansa uuden omistajan voimin aina vuoteen 1917 asti, jolloin omistus siirtyi Valtionrautateille. Rautatie oli valmistuessaan toinen yksityinen rata Suomessa. Matkustajaliikenne radalla päättyi 1981 ja tavaraliikenne 1990.

Nykyisin alkuperäisestä Porvoon radasta on jäljellä Porvoon Anttilan kylästä, Ollin linjavaihteelta lähtevä 16 kilometriä pitkä sivurata, joka erkanee Kerava – Sköldvik sähköradasta. Porvoon rata on Suomen ainoa leveäraiteinen museorautatie.

Porvoon radan 150-vuotisjuhla

Vuonna 2024 juhlitaan Porvoon Keravan radan 150-vuotisjuhlavuotta. Porvoon museorautatie ry:n järjestämiä juhlia vietetään heinäkuussa 20. – 21.7.2024. Juhlan kunniaksi museorautatiellä on liikkeellä useita museojunia eri operaattorien toimesta. Junia operoivat Porvoon museorautatie ry. (PMR), Haapamäen museoveturiyhdistys (HMVY), Sinisten vaunujen ystävät ry. (SVY) sekä VR.

Porvoon asemalla vanhojen veturitallien alueella on rautatiekalustoa esittelyssä lauantaina klo 9.00 - 17.30 ja sunnuntaina klo 9.00 - 16.00. Porvoon museorautatie ry:llä on myyntiteltassaan yhdistyksen tuotteita myynnissä. Vanhassa konduktöörivaunussa myydään kahvia ja pientä purtavaa. Alueella myös thairuokarekka. Tapahtuman juontaa viihdetaiteilija Jukka Laaksonen. Tapahtuma-alueelle on vapaa pääsy.

Lähde Perinnejuna Valtterin matkassa päiväretkelle juhlavuottaan viettävälle Porvoon radalle

Suomen Rautatiemuseon Perinnejuna Valtteri on mukana tapahtumassa lauantaina 20.7. Veturina junassa on dieselveturi Dv16 nro 2026 vuodelta 1962 ja operaattorina toimii VR. Valtterin kyydissä pääsee Riihimäeltä Porvooseen ja takaisin. Asiakkaita otetaan kyytiin myös Hyvinkäältä, Jokelasta, Järvenpäästä, Nikkilästä ja Hinthaarasta sekä tarvittaessa Haksista ja Kiialasta. Perillä Porvoossa on noin kolme tuntia aikaa esimerkiksi ratajuhlaan osallistumiseen tai Vanhan Porvoon kiertelyyn.  Aikataulu mahdollistaa esimerkiksi höyryjuna-ajelun Hinthaaraan.

Porvoossa Valtteri seisoo Porvoon aseman edustalla raiteella 1 klo 13.20 - 14.20 sekä 15.20 - 16.00. Silloin on mahdollisuus tulla tutustumaan vaunuihin. Kahvilavaunussa on myös pieni pop up-museokauppa.

Meno-paluuliput Valtterin kyytiin myydään Trafiikki-museoiden verkkokaupasta. Meno-paluuliput ovat myynnissä ainoastaan verkkokaupassa. Verkkokaupassa on myös myynnissä muutamia  Riihimäki/Hyvinkää -Porvoon yhdensuuntaisia lippuja (meno tai paluu).

Lisäksi junasta on mahdollista ostaa ns. asemavälilippuja, mikäli haluat matkustaa lyhyemmän yhdensuuntaisen matkan. Huomioithan, että asemaväliliput ovat ostettavissa ainoastaan käteisellä, junassa ei ole korttimaksumahdollisuutta. Asemavälilipun hinta on 5€ / aikuinen yhtä aikatauluun merkittyä pysähdyspaikkaväliä kohden. Lastenliput 2,50€. Kuitenkin väli Porvoo – Hinthaara katsotaan kahdeksi asemaväliksi.

Esimerkit:

Porvoo – Kiiala: 5€ / 2,5€

Porvoo – Haksi: 5€ / 2,5€

Porvoo – Hinthaara: 10€ / 5€

Porvoo – Nikkilä 15€ / 7,5€

Riihimäki – Hyvinkää 5€ / 2,5 €

Lisätietoa Porvoon museorautatie ry:stä ja Porvoon radasta yhdistyksen nettisivuilta.

Nikkilän asema Porvoon radalla 1920-luvulla. Suomen Rautatiemuseon kuvakokoelma.

Porvoon radan juhlien museojunien aikataulut ja tiedot lipuista

Huomioithan, että jokainen museojunaoperaattori vastaa omien juniensa lippujen hinnoista ja myynnistä. Lisätietoa muiden kuin Perinnejuna Valtterin lipuista ja aikatauluista löydät kyseisten operaattorien nettisivuilta:

Haapamäen museoveturiyhdistys ry.

Sinisten Vaunujen Ystävät ry.

Porvoon museorautatie ry.