Suomen Rautatiemuseo
Hyvinkäänkatu 9
05800 Hyvinkää

Neulo Junasukka Rautatiemuseolla

Päivämäärä: 
01.10.2022

Junasukka on tarina välittämisestä ja lähimmäisenrakkaudesta

Junasukan tarina alkaa tammikuussa 1940, jolloin Vaasa kokee pahimmat pommituksensa talvisodan aikana. Myös rautatietä pommitetaan ja rata on poikki. Junanvaunussa radan korjausta odottaa myös äiti pienen vauvansa kanssa. Lämpötila on alkanut laskea ja tulevana yönä värjötellään -30 asteen pakkasessa…

Samassa vaunussa istuva eläkkeellä oleva käsityönopettaja säälii pientä vauvaa, jolla ei ole tossuja. Hän päättää purkaa villatakistaan lankaa ja alkaa neuloa vauvalle sukkia. Äiti pitää sukat tallessa ja ehtii neuloa elämänsä aikana satoja pareja sukkia hyväntekeväisyyteen. Perinnettä jatkavat hänen tyttärensä ja heidän ohellaan tuhannet käsityöharrastajat Suomessa.

Suomen Rautatiemuseo tarjoaa yhdessä Taitokeskus Hyvinkään kanssa tilaisuuden opetella junasukan neulomista 1940-luvun junanvaunussa.  Ota mukaan omat sukkapuikot ja lankaa. Sukkia neulotaan myös museon kokoustilassa, jonne on esteetön kulku. Tapahtumassa julkistetaan Taitokeskus Hyvinkään tuottama aikuisten junasukan malli. Ohjetta sekä vauvan junasukkaan että naisten ja miesten sukkamalleihin on tarjolla tapahtumassa.

Esillä tapahtumassa ovat alkuperäiset junasukat vuodelta 1940. Sukkien nykyinen omistaja Terttu Latvala on paikalla neulomassa. Tapahtuma käynnistää Rautatiemuseon ja Taitokeskus Hyvinkään yhteisen villasukkakeräyksen, jonka lahjoitukset kohdistetaan ukrainalaisille. Ensimmäiset sukat keräykseen lahjoittaa Terttu Latvala. Sukkien matkaan voi halutessaan liittää terveiset vastaanottajalle.

Sukkia voi toimittaa Hyvinkään Taitokeskukseen tai Suomen Rautatiemuseoon myös postitse. Keräys on voimassa vuoden 2022 loppuun saakka.

Tapahtumapäivänä Suomen Rautatiemuseo on auki klo 12–17. Tapahtumaan pääsee Rautatiemuseon pääsymaksulla (10/7/5€) sekä museokortilla.

Voit tutustua vauvan junasukan ohjeeseen Taito Eteläpohjanmaan nettisivuilla https://taitoep.fi/palvelut/junasukka/

Perinnejuna Valtterin kolmannen luokan vaunu. Kuva Mikko Kuri.

Perinnejuna Valtterin kolmannen luokan vaunu. Kuva Mikko Kuri, Suomen Rautatiemuseo.