Pienoismalleja jo 200 vuotta
 
Mittakaavat
 
Maailmanlaajuinen harrastus
 
Valmistajat
 
Rautatieharrastajan tarina

Logo: pienten junien maailmasta
Sivu 1
 
Sivu 2
 
Sivu 3
 
Sivu 4
 
Sivu 5
 
Sivu 6
 
Sivu 7

Vuonna 1985 tuli markkinoille ensimmäinen suomalaisen höyryveturin messinkirakennussarja.

Lenin-veturi Hk1 -malli
 
Roco Sr2 -malli
 
Mallijunat muovivaunusarjat

Sen tuottaja oli Mallijunat ay ja se valmistettiin Englannissa. Nyt oli mahdollista tehdä melko helposti Hv-sarjan höyryveturin suomalaismalli pienoisrautatielle, kaikki osat oli jo tehty. Malli tarvitsi vain koota. Minäkin tilasin tuon mallin, vaikka se olikin aika kallis. Aikaa vaan ei tahtonut löytyä sen kokoamiseen, mutta nyt kaksikymmentä vuotta sen ilmestymisen jälkeen löysin sen kaapin perukoilta ja sormet syyhyävät sen rakentamiseksi. Tarkoitukseni on saada se valmiiksi jouluksi. Pian tuon jälkeen ilmestyi samalta firmalta puurakenteisen matkustajavaunun ja kahden tavaravaunun muovirakennussarjat myyntiin. Dieselvetureista tuli saataville Dr12 veturin rakennussarja, joka tehtiin Rocon sveitsiläisveturin alustalle.

Näiden mallien markkinoille tulo innosti myös muita tuottamaan suomalaismalleja. Monet yksittäiset harrastajat tarjosivat rakennussarjavaunumallejaan myös muille harrastajille kohtuuhintaan ja tuottipa Pekka Juka jopa sähköveturi Sr1:n rakennussarjan muovivalutekniikalla. Millimalli-niminen firma tuotti myös useita uretaanivalurakennussarjoja tavaravaunuista ja rautatien rakennuksista sekä siirtokuvia vaunujen merkinnöistä. Vaunusarjoja tuli niin tiheään yhtenäkin vuonna, että en pystynyt niitä kaikkia hankkimaan. Nyt olen kuitenkin saanut hankittua joiltakin harrastajilta nuo puuttuvat mallit kokoelmaani.

1990-luvun loppupuolella saatiin sitten ensimmäinen täysin valmiina kaupan hyllyltä hankittava suomalainen veturimalli, kun itävaltalainen Roco teki mallin suomalaisesta Sr2 sähköveturista. Tarkempi tarkastelu osoitti kuitenkin, että kyseessä ei ollut aivan yksityiskohtaisen tarkka malli, vaan vastaavan sveitsiläisen mallin suomalaistaminen maalaamalla. Mutta kuitenkin! Tämä oli jotain ihmeellistä. Olihan kyllä DDR:ssä tehty jo vuonna 1970 suomalaisen höyryveturin moottoriton muovimalli Leninin 100-vuotisjuhlia varten, mutta tuo malli oli muovia, aika yksinkertainen ja tenderikin oli kiinteää kappaletta veturin kanssa.