Se tarjoaa mahdollisuuden leikkiin, esikuvan mukaiseen rautatieliikenteen jäljittelyyn, keräilyyn ja jopa sijoitustoimintaan. Pienoisradan rakentelu on myös historian tutkimista, ihmisen elämän tutkimista ja mahdollisuus haaveiden toteuttamiseen. 'Kun en voi olla oikea rautatiemoguli, olen sitä pienoismaailmassa.'
Alan ongelmaksi on muodostumassa – kuten monessa muussakin harrastuksessa – ukkoutuminen. Nuoria on entistä vaikeampi saada mukaan. Siksi jotkut valmistajat ovat kehittäneet markkinoille perinteisen pienoisjunan rinnalle uusia tuotteita, kuten esimerkiksi Märklinin "Alpha"-mielikuvitusjunat ja isot peltijunat, tai sitten tehneet erittäin edullisia junasarjoja nuorille, kuten esimerkiksi Piko, tai tehneet jopa oman uuden merkin yksinkertaisin mallein lapsille, kuten Fleischmannin "Magic Train" tai LGB:n "Toy Train" -junasarjat.
Pienoisjunien maailmaa ymmärrämme ehkä paremmin, jos käytämme suomalaisen termin pienoisrautatie asemesta kaikkialla muualla maailmassa käytettyä termiä mallirautatiet tai mallijunat (modelljärnvägar, modelltåg, modelrailways, Modelleisenbahn, jne).