Perinnejuna Valtteri
Todellinen aikamatka
Perinnejuna Valtteri on Suomen Rautatiemuseon kunnostama junakokonaisuus, joka esittelee näyttelyssä ja tapahtumissa matkustamista 1900-luvun Suomessa. Valtteriin kuuluu salonkivaunu, kolmannen luokan matkustajavaunu, kahvilavaunu ja konduktöörin vaunu.
Perinnejuna Valtteri on VR:n ja Suomen Rautatiemuseon yhteistyössä Suomen rautateiden 150-vuotisjuhlavuodeksi 2012 kunnostama junakokonaisuus. Valtterissa on neljä entisöityä puurakenteista vaunua. Junan kokoonpanoon kuuluu entinen Ahlström-yhtiön pääjohtajan salonkivaunu, III luokan matkustajavaunu, yhdistetty matkustaja- ja kahvilavaunu sekä yhdistetty matkustaja- ja konduktöörivaunu. Juna on saanut nimensä salonkivaunun entisen käyttäjän, Walter Ahlströmin mukaan. Suomen Rautatiemuseo vastasi junan kunnostustyötä pohjustaneesta tutkimustyöstä.
Perinnejuna Valtteri kuuluu Suomen Rautatiemuseon kokoelmaan. Valtterin vaunut edustavat eri vuosikymmeninä käytössä ollutta kalustoa. Vanhin vaunu on salonkivaunu 1920-luvulta. Kolme muuta matkustajavaunua on kunnostettu 1940–1970-lukujen tyyliin. Salonkivaunun sisustuksessa on suuri osa edelleen alkuperäistä. Tapahtuma-ajojen aikana veturina keulalla jylisee yleensä dieselveturi Dr13 vuosimallia 1965.
Perinnejuna Valtteri on sijoitettuna Suomen Rautatiemuseon näyttelyhalliin ja sen sisälle pääsee tutustumaan opastetuilla kierroksilla sekä tapahtuma-ajojen aikana.
Katso virtuaaliopastus Aikamatkalla Perinnejuna Valtterissa.
Ja katsele Valtterin panoraamakuvatut vaunut alta!
Lähiliikenteen matkustamo
1970-luvun lähiliikennevaunun erottaa sisustukseltaan lähes saman näköisestä Valtterin II luokan vaunusta mm. sähkölämmityspatterit ja loisteputkivalaistus.
Tämä osasto on tupakoimattomille, avonaisesta ovesta voi nähdä vilaukselta tupakoivien puolelle.
Matkatavaraosasto
II luokan matkustajavaunun päädyn matkatavara- ja konduktööriosasto. Osaston ohi kulkee sivukäytävä. Osaston molemmin puolin on isot ovet matkatavaroiden purkua ja lastausta varten.
Konduktöörinvaunun varustukseen kuuluu työkaluja, opastelyhtyjä ja –lippuja, tikkaat sekä paarit.
A100 Salonkivaunu
Salonki
Salonkivaunun päädyssä sijaitseva salonkiosasto on tunnistettavissa ainutlaatuisista pyöreistä ulkokulmista ja ikkunoiden kaarevista yläkulmista. Ylellisessä sisustuksessa on käytetty Hondurasin mahonkia ja kiillotettua messinkiä. Salongin kattoon on vaunun kunnostuksen yhteydessä palautettu koho-ornamenttikoristelu.
Päivähytti
Kaksi hyttiä voi yhdistää tai erottaa välioven avulla. Nämä hytit ovat päiväasussa. Nurkassa sijaitseva ns. pesukomuutti kätkee sisälleen sekä pesuvadin hanalla että yöastian.
Makuuhytti
Kaksi vastakkaista makuuhyttiä voi yhdistää tai erottaa välioven avulla. Nurkassa sijaitseva ns. pesukomuutti kätkee sisälleen sekä pesuvadin hanalla että yöastian.
3. luokan matkustamo
Sotien jälkeen tällaisia kolmannen luokan matkustajavaunuja rakennettiin nopeasti helpottamaan kalustopulaa. Nämä Ei-sarjan vaunut olivat pelkistettyjä, sillä kaikkia materiaaleja ei ollut helposti saatavilla.
Näissä vaunuissa säästäminen näkyy monissa asioissa. Vaunun sisäpinnat ovat verhoilemattomia. Lattia on päällystetty ainoastaan kulkupinnoilta. Lämmitysputkistoa ei ole verhoiltu.
Tyypillistä näille kolmannen luokan vaunuille ovat huopapehmustetut keinonahalla päällystetyt puupenkit, puurimarakenteiset matkatavarahyllyt sekä varrelliset sähkövalaisimet.
Tämä osasto on tupakoimattomille matkustajille.
Kahvilavaunu
Kahvila
Kahvilaosaston suunnitteli arkkitehti S. I. Paatero 1950-luvulla valoisaksi ja moderniksi. Erikoisuutena on pyöreäikkunainen ovi. Kahvilan pöydät ja tuolit ovat alkuperäisiä.
Kahvilavaunun matkustamo
Kun vanhoja vaunuja 1950-luvulla modernisoitiin, muutettiin penkit pehmeiksi putkisohvaistuimiksi. Seinät ja lattiat verhoiltiin vaaleilla materiaaleilla. Vaunuun asennettiin koneellinen tuuletus. Vaunussa on kolme osastoa. Tämän tupakoimattoman II luokan osaston lisäksi osasto tupakoiville ja kahvilaosasto.