Suomen Rautatiemuseo
Hyvinkäänkatu 9
05800 Hyvinkää

Perinnejuna Valtteri

Valtteri on Pieksämäen konepajassa ja Suomen Rautatiemuseossa Hyvinkäällä Suomen rautateiden 150-vuotisjuhlavuodeksi 2012 kunnostettu junakokonaisuus. Valtterissa on neljä entisöityä puurakenteista vaunua. Junan kokoonpanoon kuuluu entinen Ahlström-yhtiön pääjohtajan salonkivaunu, III luokan matkustajavaunu, yhdistetty matkustaja- ja kahvilavaunu sekä yhdistetty matkustaja- ja konduktöörivaunu. Juna on saanut nimensä salonkivaunun entisen käyttäjän, Walter Ahlströmin mukaan. Suomen Rautatiemuseo vastasi junan kunnostustyötä pohjustaneesta tutkimustyöstä.

Valtterin vaunut edustavat eri vuosikymmeninä käytössä ollutta kalustoa. Vanhin vaunu on salonkivaunu 1920-luvulta. Kolmannen luokan matkustajavaunu on peräisin 1940-luvulta ja toisen luokan matkustajavaunut 1950- ja 1970-luvuilta. Salonkivaunun sisustuksessa on suuri osa edelleen alkuperäistä. Dieselveturi on valmistunut vuonna 1965, mutta sen ulkoasu on 1990-luvulta. Dieselveturi Dr13:n ja kulunvalvontalaitteen ansiosta perinnejunalla voidaan liikennöidä rajoituksetta kaikilla Suomen rataosuuksilla.

Valtteri on sijoitettuna Suomen Rautatiemuseon näyttelyhalliin ja sen sisälle pääsee tutustumaan opastetuilla kierroksilla sekä tapahtuma-ajojen aikana.