Hankkeet
Suomen Rautatiemuseo on aktiivinen hanketoimija. Iso osa hankkeista liittyy kokoelmiin kuten aineiston keruuseen tai kokoelma-aineistojen saavutettavuuden lisäämiseen. Pienimuotoisia projekteja ja keruita museo toteuttaa omatoimisesti, mutta laajempien kokonaisuuksien toteutuksessa on usein apuna eri rahoittajia kuten säätiöitä tai valtion toimijoita kuten Museovirasto tai Opetus- ja kulttuuriministeriö ja muita hankekumppaneita.
Suomen Rautatiemuseo haluaa edistää rautateistä kiinnostuneiden henkilöiden osallistumista alan tutkimukseen ja tallennukseen riippumatta maantieteellisestä sijainnista. Osallistamisen avulla voidaan tuoda uusia näkökulmia museotyöhön, lisätä tietoa erikoisalasta, syventää museon ja yleisöjen vuorovaikutusta, edistää yhteisöllisyyttä sekä vastata paremmin muuttuvan rautatieympäristön ja -liikenteen tallennuksen haasteisiin.
Menneitä hankkeita
Maaseutuasemien keruuhanke – 2024
Suomen Rautatiemuseo keräsi maaseudun ratapaikkakuntien tarinoita ja aineetonta muistitietoa asemien ja radan merkityksestä paikkakunnilla. Hankkeen aikana toteutettiin 3 tarinatyöpajaa Ylivieskan, Kolkontaipaleen ja Peipohjan asema- ja pysäkkirakennuksissa. Kerätty muistiaineisto tallennettiin museon kokoelmiin. Maaseudun säätiö tuki hankkeen toimia.
Korona-dokumentointi – 2020 – 2022
Korona-aikana junaliikennekin muuttui. Keväällä 2020 Uudenmaan sulku sekä useiden matkustajien siirtyminen etätöihin aiheutti muutoksia. Sen jälkeen ollaan koettu maskisuosituksia, maskipakkoa ja matkustajamäärien rajoituksia. Rautatiemuseo keräsi omakohtaisia kokemuksia matkustustapojen muutoksesta eritryisesti junamatkustuksen osalta.
Kansalaistiedettä rautatieharrastajille – hanke vuonna 2021
Kansalaistiedettä rautatieharrastajille – hankkeessa toteutettiin erilaisia keräys- ja tutkimusprojekteja kansalaistieteen ja joukkoistamisen menetelmiä sekä digitaalisia kanavia ja alustoja hyödyntäen. Aineistoja kerättiin ja tietoa tuotettiin yhteisvoimin museon ja vapaaehtoisten kansalaistutkijoiden kanssa. Mukaan oli rautateistä, historiasta ja kulttuuriperinnön tallentamisesta kiinnostuneita henkilöitä.
Hankkeen tavoitteena oli kokeilla uudentyyppistä osallistavaa tallennusta ja edistää rautateistä kiinnostuneiden henkilöiden osallistumista erikoisalan tutkimukseen ja tallennukseen maantieteellisestä sijainnista riippumatta. Kansalaistieteellä haluttiin tarjota harrastajille uudenlainen yhteys museoon sekä lisätä eri yleisöjen mahdollisuuksia osallistua ja vaikuttaa museon toimintaan niin kokoelmien kuin näyttelyjen sisältöjenkin kautta.
Kansalaistiedettä rautatieharrastajille -hanke sisälsi osaprojekteina Finna-aineistojen rikastamista, onnettomuustietokannan täydentämistä ja vapaaehtoisten valokuvaajien toteuttamaa nykydokumentointia.
Hankkeen raportti on julkaistu 3.12.2021: Kansalaistiedettä rautatieharrastajille – Malleja joukkoistamisen ja kansalaistieteen toteuttamiseksi valtakunnallisilla vastuualueilla
Ontologia – LIIKO liikenteen ontologian rautatie-termistön täydennys kommentointi – hanke vuonna 2021
Liikenteen alan ontologia LIIKO täydennettiin rautatieliikenteen termistöllä yhteistyössä LIIKOsta vastaavan Väyläviraston, Sanastokeskuksen ja Suomen Rautatiemuseon kanssa. Ennen julkaisua järjestettiin kiinnostuneille kommentointimahdollisuus.
Minun konepajani, minun työni – historian tallentaminen ja näkyväksi tekeminen – hanke vuosina 2017 – 2018
Hankkeessa dokumentoitiin tuolloin lakkautettavan Hyvinkään konepajan toimintaa ja toteutettiin haastatteluja sekä aineiston keruuta. Kerätty aineisto liitetty museon kokoelmiin ja hanke hupentui VR konepajoista kertovaan näyttelyyn.