Veturipajalta raiteille! – Näyttely konepajoista Suomen Rautatiemuseossa

Päivämäärä:
13.12.2018 - 30.04.2020

Veturipajalta raiteille! -näyttely kertoo VR:n konepajoista ja varikoista 1860-luvulta nykypäivään. Konepajatyötä ja työntekijöiden arkea esitellään näyttelyssä runsaan kuvamateriaalin avulla.

Näyttely keskittyy erityisesti Hyvinkään konepajaan, jonka toimintaa ollaan parhaillaan lopettamassa. Näyttelyssä tuodaan esille monia puolia konepajasta: työtä, yhteisöä, asumista, vapaa-aikaa ja harrastuksia. Hyvinkään konepajan juuret ovat Viipurin konepajassa ja Rautatiemuseon veturitallissa vuosina 1944–1949 toimineessa ns. Karjalan konepajassa.

Näyttely perustuu Rautatiemuseon kaksivuotiseen dokumentointihankkeeseen, jossa on tallennettu Hyvinkään konepajan nykyhetkeä ja menneisyyttä lähes seitsemän vuosikymmenen ajalta. Tallennus on toteutettu nykydokumentoinnin menetelmillä, valokuvaamalla ja videoimalla konepajan töitä sekä haastattelemalla nykyisiä ja entisiä konepajan työntekijöitä.

Veturipajalta raiteille! -näyttely toteutetaan yhteistyössä VR:n ja Hyvinkään kaupunginmuseon kanssa. Näyttely avautuu Rautatiemuseon veturitallissa 13.12.2018. Osa näyttelystä on esillä vuodenvaihteessa myös Hyvinkään kaupungintalon aulassa.

Pyöräkertojen sorvausta Hyvinkään konepajalla 1950-luvulla.
Kuva: Suomen Rautatiemuseo