Suomen Rautatiemuseo
Hyvinkäänkatu 9
05800 Hyvinkää

Rautatiemuseopäivä 2023

Päivämäärä: 
13.08.2023

Rautatiemuseopäivää vietetään sunnuntaina 13.8.2023. Rautatiemuseon suurin tapahtumapäivä kutsuu kaikenikäisiä kävijöitä rautatieaiheisten aktiviteettien pariin. Päivän ohjelmassa on museojunaliikennettä, kääntöpöytänäytöksiä, resiina-ajelua ja paljon muuta.

Tapahtuma on avoinna sunnuntaina 13.8. klo 10–17.

Aluerannekkeiden hinnat Rautatiemuseopäivään: aikuiset 18,00 €, alle 18-vuotiaat ilmaiseksi. HUOM! Alennus- ja ilmaiskortit, kulttuurisetelit ja Museokortti eivät ole voimassa Rautatiemuseopäivänä.

Tapahtumapäivä on osa Euroopan kulttuuriympäristöpäiviä.

Suosittelemme saapumaan paikalle julkisilla liikennevälineillä. Tapahtuman pysäköintialueet on merkitty tällä sivulla olevaan aluekarttaan. Tämän lisäksi tapahtuman asiakkaat voivat jättää autojaan Hyvinkään lukion eli Kipinän parkkialueelle tapahtumapäivänä 13.8. (pysäköintikiekkoa ei tällöin tarvita).

OHJELMAA MUSEOALUEELLA

 • Höyryajan kuningas Ukko-Pekka Hr1 1021 nähtävissä tapahtuma-alueella noin klo 12–16.
 • Kääntöpöytänäytöksissä voi seurata, kuinka iso Ukko-Pekka -höyryveturi käännetään pelkällä lihasvoimalla. Kääntöpöytänäytökset tasatunnein klo 11.00–16.00. Klo 11 alkavassa näytöksessä käännetään Tve3 vaihtoveturi.
 • Höyryveturi Leena Vk4 ajeluttaa museovieraita museon ratapihalla klo 10–13 ja 13.30–16.30. Ajelulle pääsee aluerannekkeella.
 • Väyläviraston rautatieraivausyksikön esittelyä. Raivausnäytökset klo 10.30, 12.30, 13.30, 14.30 ja 15.30.
 • Sinisten Vaunujen Ystävät ry esittelee Tka7 ratakuorma-autoa.
 • Topparoikka ry esittelee Tve3 vaihtoveturia.
 • Museokaluston ulkonäyttelyalueella on esillä koko päivän Suomen Rautatiemuseon dieselveturit Dr12 ja Dv16 sekä Dr13 klo 10 - 12. Lisäksi Porvoon Museorautatieyhdistyksen lättähattukalustoa noin 12.30 –14.30.
 • Puistojunan kyydissä voi sään salliessa matkustaa museon puistoalueen ympäri. Liput:1 €/henkilö/kierros. Sadesäällä puistojuna ei voi kulkea.
 • Resiina-ajelua museon näyttelyhallissa. Kokeile kuinka herkästi pumppuresiina liikkuu! Ajelulle pääsee aluerannekkeella.
 • Hyvinkään asema-aluetta 1970-luvun asussa kuvaava pienoisrautatie toiminnassa.
 • Näyttelytiloissa on veturiesittelyjä.
 • Työpajatilassa on ohjattua askartelua ja muuta mukavaa puuhaa. 
 • Rautatiemuseon Ystävien vanhan rautatieaiheisen kirjallisuuden myyntipiste.
 • Matkamedia Pyrhösen rautatiekirjallisuuden myyntipiste.
 • H0-Junamatkojen pienoisrautatietarvikkeiden myyntipiste.
 • Suomen Rautatiehistoriallisen Seuran (SRHS) esittelypiste.
 • Museon asemarakennuksessa voi kohdata matkustajattaren menneisyydestä.

Muutokset ohjelmaan ovat mahdollisia.

Tapahtumaruokailu

Tapahtuman ruokatarjonnasta vastaavat: Hook Foodtruck, Penalty Burger, Kipin Grilli ja Spiraaliperuna. Pientä suolaista ja makeaa myyvät: Hyvinkään Karjala -seura ja Rautatiemuseon oma Pakarituvan kesäkahvila.
 

MUSEOJUNALIIKENNE

Helsinki–Hyvinkää - suora reitti

Höyryveturikauden kuningas, Ukko-Pekka -pikajunaveturi Hr1 1021 tuo aamupäivällä museopikajunan Helsingistä Rautatiemuseolle Hyvinkäälle. Juna pysähtyy myös Tikkurilassa ja Järvenpäässä. Iltapäivällä juna palaa Helsinkiin Dr13-dieselveturin 2349 vetämänä. Aamupäivän vuoro on päivän ainoa höyryveturivetoinen juna. Junavuorot operoi VR yhteistyössä Suomen Rautatiemuseon kanssa. 

Vaunustona junassa on Perinnejuna Valtterin puukorinen, 1940–70-lukujen asua edustava kokoonpano salonkivaunuineen. Salonkivaunussa järjestetään opastettuja kierroksia menomatkan aikana. Kierroksille on paikkoja rajoitetusti. Junassa on myös kahvilavaunu.

Perinnejuna Valtterin liput ovat nyt myynnissä Trafiikki-museoiden verkkokaupassa. Liput ovat myynnissä verkkokaupassa niin kauan, kun paikkoja on jäljellä.

Helsinki–Porvoo–Hyvinkää -reitti

Porvoon Museorautatie ry ajaa lättähatuilla eli Dm7-kiskoautojunilla junavuorot Porvoosta Rautatiemuseopäivään ja takaisin. Matkan voi halutessaan aloittaa jo Helsingistä ja myös paluu Helsinkiin lättähatulla on mahdollinen. Porvoon rata on Suomen ainoa leveäraiteinen museorautatie, jossa voi kokea vanhan ajan matkustustunnelmaa kiskonjatkosten kolketta kuunnellen. Vanhan ajan lättähattujen tapaan nämäkin junavuorot pysähtyvät myös pienillä asemilla ja seisakkeilla. Oiva reittivaihtoehto virittäytyä Rautatiemuseopäivän tunnelmaan! Lipunmyynti junassa.

Katso lisätietoja Porvoon Museorautatien verkkosivuilta.

Lohja–Hyvinkää -reitti

Haapamäen Museoveturiyhdistys ry ajaa museojunavuoron Lohjalta Rautatiemuseopäivään ja takaisin Lohjalle. Iltapäivällä  tapahtumasta voi tehdä myös meno-paluumatkan Hyvinkää - Lohja - Hyvinkää. Lohjan asemalla Kahvila Ventelän Resiina on avoinna tapahtuma-ajojen ajan. Juna pysähtyy myös Nummelassa, Otalammella ja Rajamäellä. Katso junan pysähtymispaikat kuvaliitteestä. Huomioithan, että vanhat asemarakennukset ovat nykyisin yksityisomistuksessa. 

Haapamäen Museoveturiyhdistyksen junia vetää Dv15 ja Dv16 -sarjojen dieselveturit kaksinvedossa, vaunustonaan puu- ja teräskorisia matkustajavaunuja. Junan ravintolavaunussa palvelee kahvila matkan aikana. Koe rataosa, jossa matkustajajunat eivät normaalisti kulje: 150-vuotias Hankopaana! Lipunmyynti junassa.

Tampere–Hyvinkää -reitti

Pohjois-Suomen Rautatieharrastajat ry. yhteistyössä Museoveturiseura ry:n sekä Keitele-Museo Oy:n kanssa toteuttaa edestakaisen museojunayhteyden Tampereelta Rautatiemuseolle lättähattukalustolla. Juna pysähtyy myös Toijalassa, Hämeenlinnassa, Turengissa ja Riihimäellä. Lähde aikamatkalle 1950-luvun tunnelmissa! Lipunmyynti junassa sekä ennakkoon Veturimuseolta Toijalasta.  

Hyvinkää–Riihimäki -reitti

Lisäksi tapahtumasta Rautatiemuseolta on mahdollista tehdä lyhyt museojuna-ajelu Riihimäelle ja takaisin. Päivän aikana Riihimäelle kulkee sekä veturivetoinen juna (Dv15 & Dv16)  että Dm7 lättähattu.  Riihimäeltä voi matkustaa Rautatiemuseopäivään näillä junilla. Lipunmyynti junassa.

Myös Tampereelta saapuva ja Rautatiemuseolta Tampereelle lähtevä juna pysähtyy Riihimäellä.

Museojunien lipunmyynti

Junia operoivat yhdistykset myyvät lippuja junissaan. Junissa on sekä käteis- että korttimaksumahdollisuus.  Lisäksi ennakkolippuja voi ostaa Veturimuseosta, Toijalasta, Tampere - Hyvinkää välisiin juniin (junanumerot: 1970 & 1971) ja Riihimäki - Hyvinkää välisiin lättähattujuniin (junanumerot: 1972 & 1973). Huomioithan, että liput ovat operaattorikohtaisia.

Perinnejuna Valtterin liput (junanumerot: 635 & 636) ovat nyt myynnissä Trafiikki-museoiden verkkokaupassa.

Hyvinkäälle saapuvien junavuorojen matkaliput sisältävät sisäänpääsyrannekkeen Rautatiemuseopäivä-tapahtumaan.  Tapahtumaan saapuviin juniin ei ole mahdollista ostaa matkalippua ilman tapahtuman pääsymaksua. 

Huomioithan, että museojunat eivät täytä nykypäivän esteettömyysvaatimuksia.

Museojunien aikataulut

Rautatiemuseopäivän tapahtumakartta. Muutokset mahdollisia.

Piirroskartta Rautatiemuseon alueesta Rautatiemuseopäivänä 2023

 

Ihmisiä sekä vetureita ja postivaunu Rautatiemuseopäivänä museon ratapihalla.