Suomen Rautatiemuseo
Hyvinkäänkatu 9
05800 Hyvinkää

Rautatiemuseopäivä 2018

Päivämäärä: 
12.08.2018

Rautatiemuseopäivä on jokavuotinen koko perheen tapahtumapäivä, jossa on reipasta rautatiemenoa ja paljon hauskoja aktiviteetteja. Päivän aikana voi matkustaa museojunilla, ihailla liikkuvia vetureita, seurata kääntöpöytänäytöksiä, kokeilla resiinan kulkua ja lähteä puistojunan kyytiin. Rautatiemuseon monipuolisin tapahtumapäivä sopii kaikenikäisille vauvasta vaariin.

OHJELMA:

 • Esittelyssä kääntöpöydän alueella eri aikakausien vetureita: VR:n uusin sähköveturi, Sr3 Vectron ja höyryajan kuningas, Ukko-Pekka, sekä dieselveturi Dr13.
 • Kääntöpöytänäytöksiä n. klo 11.30, 12.35, 14.30 ja 15.35. Seuraa kuinka höyry-, diesel- ja sähköveturi käännetään pelkällä lihasvoimalla.
 • Puistojunan kyydissä voi sään salliessa matkustaa museon puistoalueen ympäri klo 10.30–16.30. Liput:1 €/henkilö/kierros.
 • Resiina-ajelua näyttelyhallissa. Kokeile kuinka herkästi pumppuresiina liikkuu! Ajelulle pääsee tapahtumarannekkeella.
 • Lättähattu-kiskobussi on ajossa museon raiteella n. klo 10.30–12.50. Ajelulle pääsee tapahtumarannekkeella.
 • Höyryveturi Leena kuljettaa matkustajia vuosisadan vaihteen matkustajavaunulla museon raiteella n. klo 13.30–16.30. Ajelulle pääsee tapahtumarannekkeella.
 • Raivaustyönäytökset museon puistoraiteella n. klo 11.00, 13.00 ja 15.00.
 • Höyryajan pikajunaveturi Ukko-Pekka on liikenteessä Karjaa–Hyvinkää välillä.
 • Perinnejuna Valtteri liikennöi Helsingistä Tikkurilan ja Järvenpään kautta tapahtumaan.
 • Askartelupaja museon asemarakennuksessa.
 • Museon kokoelmien esittelyä Finna-palvelussa klo 13–14 museon kokoustilassa.
 • Ja paljon muuta..

Tapahtuma on avoinna su 12.8.2018 klo 10 - 17. Tapahtumarannekkeiden hinnat Rautatiemuseopäivään: aikuiset 15,00€, lapset (7-17 -vuotiaat) 5,00€, alle 7-vuotiaat ilmaiseksi, perhelippu 30,00€ (2 aikuista ja perheen alle 18-vuotiaat lapset). HUOM! Alennus- ja ilmaiskortit, kulttuurisetelit ja Museokortti eivät ole voimassa Rautatiemuseopäivänä.

MUSEOJUNALIIKENNE

Rautatiemuseopäivän museojunaliikenne toteutetaan yhteistyössä Suomen Rautatiemuseon, Haapamäen museoveturiyhdistyksen ja VR:n kanssa.

Perinnejuna Valtterilla Helsingin suunnalta Rautatiemuseopäivään

Perinnejuna Valtteri suuntaa Rautatiemuseopäivään Helsingistä. Helsingin päärautatieaseman lisäksi Valtterin kyytiin pääsee myös Tikkurilasta ja Järvenpäästä. Perinnejuna Valtterissa on neljä entisöityä puurakenteista vaunua eri vuosikymmeniltä. Veturina keulalla toimii 1960-luvun dieselveturi Dr13 2349. 1950-luvun vaunussa on kahvilaosasto, joka palvelee matkustajia matkan aikana. Perinnejunan salonkivaunuun on mahdollista tutustua junamatkan aikana Helsingistä Rautatiemuseolle ja paluumatkalla takaisin Helsinkiin. Salonkivaunuun pääsee tutustumaan vain rajoitettu määrä matkustajia. 

Valtterin kyydissä pääset kätevästi suoraan Rautatiemuseon laituriin ja tapahtuma-alueelle. Lippujen hinnat sisältävät sekä matkaliput junaan että tapahtumarannekkeen. Ennakkolipunmyynti Perinnejuna Valtteriin on päättynyt Trafiikki-museoiden verkkokaupassa. Lippuja on vielä jonkun verran jäljellä ja niitä myydään tapahtumapäivänä junasta, jossa maksuvälineenä käyvät käteinen sekä yleisimmät maksukortit. Paikkoja on rajoitetusti. Pelkkiä Valtterin paluulippuja voi ostaa tapahtuma-alueen junalipunmyyntipisteestä. Junan aikataulu löytyy alempana olevasta taulukosta.

Höyryjunalla Hangon rataa pitkin Rautatiemuseopäivään

Höyryajan pikajunaveturi Ukko-Pekka (Hr1 1021) liikennöi Rautatiemuseopäivänä Hanko -radalla Hyvinkää - Karjaa välillä. Karjaan lisäksi matkustajia otetaan kyytiin myös Lohjan, Nummelan, Otalammen sekä Rajamäen väliasemilta. Näillä höyrypikajunilla pääsee suoraan tapahtuma-alueelle Rautatiemuseon laituriin. Karjaalla yhteydet junaan toimivat VR:n junilta Turun, Helsingin ja Hangon suunnista.

Lippuja myydään vain käteisellä junasta. Varaathan mukaan tasarahan, jos mahdollista. Matkalipputulot ohjataan Haapamäen Museoveturiyhdistys ry:n toiminnan tukemiseen. Museoalueen junalipunmyyntipiste on avoinna klo 11.15 - 15.30.

Huom! Aamujunaan tulijat: juna lähtee Rautatiemuseon laiturista. Auton voi jättää tavara-aseman eteen tai museon ja K-market Ukko-Pekan väliselle tontille (merkitty P-tunnuksin). Lipun junaan ja tapahtumaan voi ostaa käteismaksulla junasta.

Tapahtuma-aikana (klo 10 - 17) museon laituriin saapuvien junien lipun hintaan sisältyy tapahtuman sisäänpääsy.

Lyhyt höyryjuna- ja museobussiajelu Rajamäkeen

Halutessasi voit tehdä lyhyen, vajaan tunnin mittaisen kiertomatkan Rajamäelle höyryjuna- ja museobussiyhdistelmällä. Aamupäivällä klo 11.45 Rautatiemuseolta lähtee museobussi Rajamäelle, jonne saavutaan klo 12.05. Paluu museolle tapahtuu höyrypikajunalla P 647. Juna lähtee Rajamäeltä klo 12.17 ja saapuu museolle klo 12.32.

Iltapäivällä on mahdollista matkustaa höyrypikajunalla P 648 Rajamäelle ja palata museobussilla takaisin. Juna lähtee museolta klo 14.06 ja saapuu Rajamäkeen klo 14.21. Bussi Rajamäeltä lähtee klo 14.30 ja saapuu museolle klo 14.50.

Bussissa on paikkoja rajoitetusti. Liput ostetaan etukäteen käteisellä museoalueen junalipunmyyntipisteestä, joka on avoinna klo 11.15 - 15.30. Huomioithan, että bussissa ei myydä lippuja. Bussilipun hinnat: aikuinen 10 €, lapsi 5 €. Junaliput ostetaan erikseen samasta paikasta. Kiertomatkan hinta (sis. bussi- ja junaliput): aikuinen 20 € ja lapsi 10 €.
Museobussiajelut toteutetaan yhteistyössä Suomen Linja-autohistoriallisen Seuran kanssa.

Rautatiemuseopäivän museojunaliikenteen aikataulut


 

Junalippujen hinnat tapahtumaan löydät täältä

Höyryjunien pysähdyspaikat löydät täältä

Median yhteydenotot mielellään etukäteen ennen tapahtumaa vs. museonjohtajaTaina Rantalalle p. 040 8625 243 tai taina.rantala@rautatiemuseo.fi tai museolehtori Inka Alenille p. 040 8625 244, inka.alen@rautatiemuseo.fi.

Huomioithan, että museo- ja tapahtuma-alue on savuton paikka. Tupakointipaikka on merkitty tapahtuman aluekarttaan. Myöskään dronen lennättäminen tapahtuma-alueella ei ole sallittua.

 
 
Sähköveturin kuva: © VR Group. Muut kuvat: Suomen Rautatiemuseo