"Ikkunat auki" -projekti

Suomen Rautatiemuseossa näyttelyiden haasteena ovat kookkaat veturit ja vaunut. Niitä voi ihailla vain ulkopuolelta, sillä ne eivät kestäisi kauaa 25 000 ihmisen vuosittaisia kävijämääriä, saati sitten lämpötilan ja kosteuden jatkuvaa vaihtelua ja tärinää. Pelkästään valo aiheuttaa kulumista ja vahinkoa aroille tekstiileille ja maalipinnoille.

Esimerkiksi Keisarin junasta katosi monia pienesineitä 1960-luvulla, jolloin se oli avoinna yleisölle. Myös materiaalit kuluivat huomattavasti ja ovat huonossa kunnossa kohdissa, joita ihmiset ovat kosketelleet ja joihin valo ja valaisimen tuottama lämpö on osunut. Myös vetureissa, joihin pääsee tai on päässyt sisälle, näkee paljon osia, joista puuttuu mutteri tai kahva tai jotka ovat vääntyneet tai katkenneet.

Sopivien korokkeiden rakentaminen sisään katsomisen helpottamiseksi on myös monimutkaista museon varsin vaihtelevissa tiloissa. Eikä ikkunan kautta kuitenkaan pysty katselemaan koko vaunua, saati sitten tiettyjä yksityiskohtia tarkemmin. Nyt Suomen Rautatiemuseo on tarttunut ongelmaan nykytekniikan avulla. Suuri osa vaunuja ja monien veturien hytit on kuvattu panoraamakuviksi (suurin osa 360 astetta), joita voi katsoa näyttöpäätteeltä. Kuvia voi pyörittää, ikään kuin olisi vaunussa sisällä ja katselisi ympärilleen. Lisäksi tiettyjä yksityiskohtia voi tarkastella suurempina still-kuvina. Kuvien yhteydessä on aiheesta kertovat tekstit.

Tällä projektilla on parannettu museonäyttelyn saavutettavuutta ja mielenkiintoa. Vaunujen sisätilat näkee projektin ansiosta paremmin. Eikä enää tarvitse kurkkia ja väännellä päätään edestakaisin. Samalla on lisätty mahdollisuutta saada tarkempaa tietoa myös yksittäisistä yksityiskohdista. Projektin tarkoituksena on myös ollut edistää Rautatiemuseon vaunujen ja vetureiden dokumentointia ja digitointia. Muutama kohde on tulossa malliksi myös museon nettisivuille. Kuitenkin kuvien tarkoituksena on parantaa nimenomaan museoesineiden – liikkuvan kaluston – saavutettavuutta näyttelyssä. Idea on olla lisäsilmä: kun vieressä näkee oikean kohteen oikeassa koossa, niin nyt pääsee tarkastelemaan sitä myös eri puolilta. Ennen ja jälkeen panoraamojen katselun voi tutustua myös todelliseen kohteeseen ja aistia sen tunnelmaa.

Ikkunat auki -projekti juhlistaa Suomen Rautatiemuseon sataakymmentä toimintavuotta. Museoiden toiminta perustuu aina kokoelmiin. Hyvin näkyvä osa Suomen Rautatiemuseon kokoelmia ovat juuri veturit ja vaunut. Opetusministeriö on tukenut projektia valtakunnallisten erikoismuseoiden toimintaan ja projekteihin tarkoitetuista varoista.

Projektin ensimmäinen osa valmistui Rautatiemuseopäiväksi 2008.

Projektia toteuttavat Juhani Bergström, Marina Bergström ja Antti Pirinen sekä Suomen Rautatiemuseon henkilökunta.