Suomen Rautatiemuseo
Hyvinkäänkatu 9
05800 Hyvinkää

Perusnäyttely

Näyttelyhallit

Näyttelyhalleissa eletään rautateiden suurten mullistusten mukana ja siirrytään höyryn aikakaudesta dieselin kautta kohti nykyaikaa. Ensimmäisessä näyttelyhallissa voi matkustaa keisarin ajan Suomessa ja tutustua höyryvetureiden sekä vanhojen matkustajavaunujen ihmeelliseen maailmaan. Siellä voi ihailla myös upeaa keisarillista junaa.

Matka jatkuu seuraavassa hallissa Suomen itsenäistymisen ja tasavallan aikaan, jolloin dieselistä saatiin rautateille uutta vetovoimaa. Uusimmassa näyttelyhallissa voi tutustua Perinnejuna Valtteriin, jossa on neljä entisöityä puurakenteista vaunua eri vuosikymmeniltä. Perusnäyttelyä uudistetaan parhaillaan, joten näyttelyn sisällössä voi esiintyä tilapäisiä puutteita.

Kaksi Rautatiemuseon näyttelystä löytyvää veturia 

 

Veturitalli ja lasten oma tila

Veturitalli on alkuperäinen, 1870-luvun alusta peräisin oleva rakennus, jossa on näytteillä erityyppisiä höyryvetureita. Tallipilttuussa voi kävellä vanhan höyryveturin alta ja aistia höyryveturikauden korjauspajan tunnelmaa. Veturitallin toisessa päässä on lasten työpaja- ja leikkitila. Siellä on sininen kapearaideveturi, jonka sisälle voi kiivetä ja leikkiä olevansa veturinkuljettaja. Kaapissa on veturimiesten takkeja ja lakkeja, joita pienet veturinkuljettajat voivat hyödyntää leikeissään. Lasten tilassa on myös kiehtova Linnanmäen pienoisrautatie, joka herää eloon napin painalluksella.

Lasten työpajatila 

 

Asema

Asema on yksityisen Hanko−Hyvinkää -rautatien alkuperäinen, 1870-luvulta peräisin oleva asemarakennus, joka entisöitiin näyttelytilaksi 1990-luvun lopulla. Asema tutustuttaa eri matkustusluokkien odotushuoneisiin ja naisten huoneeseen, joka oli tarkoitettu hienoille, ylemmistä sosiaaliluokista tuleville naisille. Samalla voi kurkistaa pieneen ravintolaan sekä asemakonttoriin, jonka lippuluukulta ostettiin junaliput.

Kasarmi

Kasarmi oli alun perin rautatieläisten asuinrakennus ja on nykyisin museon näyttelytila. Kasarmin näyttely kertoo rautateiden rakentamisesta, rautatieliikenteen hoidosta sekä eri rautatieammateista sekä Hyvinkäästä rautatiekaupunkina.

Museoalueen kartta. Kartan saat myös museon lipunmyynnistä.